En 36 år gammel mann er anholdt og bragt til psykiatrisk behandling etter at han søndag – forkledd som tilårskommen bevegelseshemmet kvinne – smurte inn glassmonteret som rommer Mona Lisa, med med kake. Årsaken skal være at kunstnerne ikke fokuserer nok på planetens ve og vel.

Ansatte ved Louvre-museet i Paris hvor portrettet er utstilt, ville ikke kommentere søndagens hendelse som er viden spredt bredt på sosiale medier.

Leonardo da Vinci malte bildet mellom 1503 og 1519. Verket som tidligere har vært utsatt for flerecforsøk på hærverk, var uskadet takket være den skuddsikre glasmonteren.

Klimaaktivist

En Twitter-bruker som identifiserer seg som Lukeee, har lagt ut videoer som viser en museumsansatt tørke av glasset og en hvitkledd mann som blir eskortert vekk av sikkerhetsvakter mens han gir sitt budskap til verden:

– Tenk på jorden, tenk på jorden, det finnes mennesker som ødelegger jorden, tenk på det. Alle kunstnere forteller deg at du skal tenke på jorden, alle kunstnere tenker på jorden, det er derfor jeg har gjort dette, tenk på planeten.

Summit News omtaler vandalisten som klimaaktivist. Han fikk sine minutter i rampelyset – og hvem vet, det var kanskje like mye verd som klimaet.

Der er innledet etterforskning av et forsøk på å ødelegge et kulturelt verk, opplyser anklagemyndighetene i Paris.

Mona Lisa har vært beskyttet av en glasskasse siden en boliviansk mann kastet sten mot maleriet i 1956 og skadet damens venstre albue. I 2005 fikk fruen ny og forsterket kasse som også kontrollerer temperatur og fuktighet.

I 2009 kastede en russisk kvinne med begrenset suksess, en tekopp mot maleriet.

Louvre er verdens største kunstmuseum. Det tiltrakk seg årlig omkring ti millioner besøkende før de politisk vedtatte nedstengningene av samfunnet med begrunnelse i en influensalignende sykdom kalt covid 19.

Mona Lisa gets caked by man disguised as old woman at the Louvre

Les også:

Kunstnerisk hærverk i frihetens navn

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Kjøp Christopher Caldwells «Betraktninger over revolusjonen i Europa – innvandring, islam og Vesten» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.