Prado-museet i Madrid. Foto: Angel de Rios, https://www.flickr.com/photos/diocrio/51237381427/

To klimaaktivister er pågrepet etter at de limte hendene sine fast til rammene på Francisco Goya-malerier i Prado-museet i Spanias hovedstad Madrid.

Ingen av de aktuelle kunstverkene ble skadd i aksjonen lørdag, opplyser NTB-AFP.

Aktivistene skrev «+1,5 °C» på veggen mellom de to maleriene. Det er en henvisning til Paris-avtalens såkalte klimamål, mål om å begrense den globale temperaturøkningen til 1,5 grader fra førindustrielt nivå.

Det er uavklart hvordan denne typen aktiviteter kan bidra til å nå noe slags mål i den retning.

Aktivistgruppa Extinction Rebellion har publisert en video som viser de to aktivistene med hver sin hånd klistret til et maleri før sikkerhetsvaktene grep inn. Gruppa sier de gikk til aksjon mot maleriene «Den påkledde Maja» og «Den nakne Maja».

Nettopp Extinction Rebellion har markert seg med en rekke tilfeller av hærverk, samfunnssabotasje og kriminalitet i senere tid. En del vil mene at denne gjengen snart bør klassifiseres som terrorgruppe, og behandles deretter av internasjonalt politi.

Hendelsen i Madrid er den siste i en rekke protestaksjoner fra klimaekstremister som limer seg fast eller kaster suppe, potetmos eller kaker på kjente kunstverk i Europa.

Document har omtalt flere av disse vandalenes herjinger, blant annet i en sak tidligere i dag.

Blant de kunstneriske verkene som har blitt utsatt for denne terrorpregede virksomheten fra klimaekstremistenes side, er da Vincis «Mona Lisa» i Paris, Van Goghs «Solsikker» i London og «Pike med perleøredobb» i Haag. Alle maleriene var dekket med glass, og ingen av verkene ble skadd i aksjonene.

Ingen vet når og hvor disse klimapøblene slår til neste gang, det nye Munch-museet i Oslo kan også være utsatt.

Les også: 

Klimaaktivister er blitt klimapøbler: Angrep kjent Vermeer-verk

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Fikk du ikke med deg denne? Bestill den nå!

Kjøp Kents bok her!

Bestill også:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.