Sakset/Fra hofta

En dobbel tråd var ført inn i drivstofftanken på bilen som stod utenfor familien Waras hus. Tråden var forsøkt påtent.

Black Box Teater lille lærepenge om «hvor farlige tanker kan være». – om selvrettferdige kunstneres perverterte form for sensur.

Teatersjef ved Black Box Teater Anne-Cécile Sibué-Birkeland, sier til NRK at hun håper stykket «Ways of seeing» ikke har vært inspirasjon for truslene mot Tor Mikkel Wara.

I stykket vises snikfilmede opptak av bl.a. Waras og andre folkevalgte FrP-politikeres hjem, og disse henges ut som rasister og tillegges skyld for rasisme i Norge.

Dette er grove beskyldninger.

Nå ser vi at rasistbeskyldningene er blitt tatt et hakk videre, og justisminister Waras hjem og bil er blitt utsatt for hærverk, blant annet påmalt hakekors og ordet «rasist». Wara har også blitt utsatt for trusler.

Hvis ikke Sibué-Birkeland ser at stykkets overtramp har potensiale til å inspirere til å ta dette videre i form av hærverk og trusler, kan vi jo egentlig benytte anledningen til å sluttte med leken om hvilket «tankegods» som inspirerte hva.

Kan vi ikke?

Eller vent – det var jo venstresiden, som kulturmenneskene ved Black Box tilhører, som begynnte den leken. Om at tanker blir til ord, og at ord blir til handling. Og at ord og – (andres, ikke deres egne) – tanker derfor er farlige.

Og at privatpersoners og politikeres åpne og ærlige tanker og meninger om innvandring og kritikk av en umenneskelig religion, derfor er det som uunngåelig inspirerer til massedrap.

Fordi enhver tanke, eller ord i praksis inspirerer til hat, drap og vold.

Så farlig er tankene.At selve tankene blir den skyldige forbryter. At det er hjernen som må i fengsel, fordi tankene fører til forbrytelser.

Hvis Norges største massedrap er FrPs ansvar, fordi de snakker åpent om en restriktiv og bærekraftig innvandringspolitikk, så er det vel også slik at den groteske teaterforestillingen – etter den samme perverterte logikken – også slik kan tillegges ansvar for de handlinger den angivelig inspirerer?

Og at dersom en påpeker at beskyldningene, uthengningen og utpekelsen fra scenen har potensiale til å inspirere til ytterligere hærverk og trusler, skal Black Box da juble og peke nese og si at der kan dere se – sånn går det?

Poltikken og tankene deres førte til massedrap – «ja, sånn går det!»

At «de andre» nå skal få en «lærepenge» og lære hvor farlige tanker – tankene deres – kan være?

Isåfall er ikke Black Box Teater de første til å leke denne leken.

Tanken om at «de skal får se hvordan det går» og at «det er tilpass for dem» og at «de skal får smake sin egen medisin», tilhører egentlig alle som tar lov og dom og straff i sin egen hånd.

Fra massemordere til regissører, teatersjefer og alle slags pompøse selvrettferdige drapsmenn og klovner.

Utkledd i sine hjemmesydde uniformer og medaljer – eller andre slags kostymer en tar på seg for å opphøye og rettferdiggjøre sitt eget primitive griseri.

Det er den samme mennesketypen som tenker slik.

Ønsket om å straffe, skade og hevne er det samme.

Om en pynter seg med hjemmelagde frimurer-medaljer eller stats-subsidierte friteaterkostymer.