Sakset/Fra hofta

Justisminister Tor-Mikkel Wara kommer hjem fra jobb torsdag kveld. Skjermdump NRK

I natt ble landets justisminister utsatt for et terrorforsøk. Det ligger snublende nær å tenke seg hvor inspirasjonen kommer fra: fra scenen på teateret Black Box. Om dette er det helt tyst i NRK og TV 2.

Ingen, med mulig unntak for politiet, vet foreløpig hvem som står bak angrepet, og heller ikke hvor inspirasjonen til det kan komme fra, men politiet står jo ikke på bar bakke, det kan hvem som helst som følger såkalt «alternative medier» skrive under på.

Angrepet på Tor-Mikkel Waras hjem skjer kun to uker etter at Black Box eksponerte justisministerens og en rekke andre privatpersoners bolig i forestillingen «Ways of seeing».

Fra scenen på dette teateret i Oslo har man vist film av Waras hjem, og kalt ham «rasist». Det neste som skjer er altså at dette hjemmet angripes, og det skrives og males «Rasist» (og «Rasisit») på bil og husvegg.

Hvor vanskelig er det å se denne sammenhengen?

Hvor tungnemme er dere, NRK og TV 2?

Alternativt har det ikke med tungnemhet å gjøre i det hele tatt, men berøringsangst. Det hatet man finner på venstresiden snakker man ikke om. «Det gode hatet» er godt og legitimt fordi det retter seg mot de blant oss som har «feil» meninger om fremfor alt ett bestemt tema: innvandring. Dette hatet vender man seg bort fra. Man later som om man ikke ser det, som om det ikke finnes.

Nyhetskvelden begynner med Dagsnytt atten. Toppsak er angrepet mot Wara. Ikke et ord om Black Box.

Så går det slag i slag. TV 2-Nyhetene klokken 18.30: Samme toppsak, Black Box nevnes ikke.

Dagsrevyen 19: Også Wara på topp, men ingenting om Black Box.

Ingen kan ennå vite noe med sikkerhet. Politiet uttaler seg med sedvanlig forsiktighet på et så tidlig stadium i etterforskningen, men mediene er ikke kjent for å legge bånd på seg. I høyprofilerte krimsaker spekuleres det over en lav sko om tenkelige gjerningspersoner og mulige motiver.

Men når en venstreorientert teaterforestilling kan tenkes å ha inspirert til noe som fremstår som et terrorforsøk mot en justisminister fra Fremskrittspartiet, da vet man å tie.

Justisministerens samboer var blant personene som reagerte sterkt på at privatboligen var filmet i skjul og vist offentlig i Black Box sin oppsetning. Etter å ha sett forestillingen skrev Waras samboer dette i et innlegg i VG:

«Det jeg ser fra scenen er skremmende. De stempler mitt hjem som rasistisk, og sprer farlige konspirasjonsteorier som er helt hinsides virkeligheten»

Det er all grunn til å spørre om konspirasjonsteoriene som slynges fra scenen på statsfinansierte Black Box nå har fått konsekvenser. I den virkelige verden.

 

Oppdatert kl 21.30: I Dagsrevyen 21 viser Christian Tybring-Gjedde til at teaterforstillingen kan ha en sammenheng med angrepet. Det hadde vært enkelt for NRK å gjøre denne koblingen selv, men man velger altså å skyve en Frp-politiker foran seg.

 

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort:

For andre bidragsmåter, se vår Støtt Oss-side.