Gjesteskribent

Det tar en ny føderal agent eller leder omtrent fem år etter å ha blitt tildelt kontor for å oppnå tillit og respekt hos de lokale politifolkene. Den tilliten og respekten er helt nødvendig for å kunne gjøre en best mulig jobb. Likevel fant den ferske FBI-sjefen Robert Mueller på en ny personalpolitikk som fratok FBI tusenvis av årsverk med uvurderlig erfaring

Kort fortalt, etter at en FBI-ansatt hadde hatt en ledende stilling i fem år måtte hun eller han enten innta en kontorjobb i Washington eller forlate FBI. I de mange FBI-kontorene rundt om i landet liker de fleste agentene jobben de gjør med å håndheve loven. De har familier i nærområdet, barna liker seg på skolen og de ønsker ikke å flytte til høykostbyen Washington og spesielt ikke til en kontorjobb.

Det som skjedde rundt om i landet var at agentene som ledet de lokale kontorene forlot FBI for å gjøre noe mer lukrativt. Selv om de egentlig ønsket å bli, var det ikke tillatt å gjøre det hvis de ikke flyttet til Washington. Jeg ble fortalt av agenter at det ikke var uvanlig at spesialagenten som ledet et kontor hadde mer en 20 års erfaring før regelendringen. Etter Muellers nye regel ble dette forandret slik at de nye lederne hadde 5-10 års erfaring da de begynte i jobben.

Hvis FBI-sjefen bare ønsket ja-folk til å jobbe for seg rundt omkring i landet var dette en veldig god regel. Nyere agenter er mer tilbøyelige til å hylle FBI-mekka i Washington og sjefen uten å stille spørsmål. Ei heller vil de sette fram et modig forslag til å fikse dårlige ideer, og Mueller hadde mange av dem. Enten det gjaldt å sløse bort millioner av dollar på dårlige software-prosjekter eller tvilsomme personlige preferanser, agenter fortalte meg at Mueller ikke ønsket å høre mer erfarne folks meninger om sine ideer eller politikk.

En NPR-rapport fra 13. desember 2007 kalt “Kritikk Mot FBI’s Fem-og-ut Regel” omhandlet Muellers kontroversielle personalpolitikk:

“Fra starten av dette året (2007) fram til slutten av september (2007) har 576 agenter oppnådd plassering i fem-og-ut-gruppen. Mindre enn halvparten – bare 286 – valgte forflytning til hovedkvarteret. 150 valgte lønnskutt og en lavere jobb for å kunne bli der de var. 135 gikk av med pensjon og fem sa loddrett opp.”

I de ni månedene som denne rapporten omhandler har FBI kvittet seg med en  stor mengde uvurderlig erfaring med håndheving av loven oppnådd av 140 umistelige agenter. De fleste av disse er agenter som har sett feil blitt gjort, lært av dette og kunne ha lært opp nye agenter i de skjulte fellene ved etterforskning og håndheving av loven. Mange av disse hadde minst 20-30 års erfaring eller mer. Den tilegnede kunnskapen de erfarne agentene hadde ble tapt ettersom de tok den med seg da de sluttet.

I NPR-rapporten fra 2007 indikerte foreningen for FBI-agenter at fem-år-opp-eller-ut regelen førte til en paralysering av de lokale kontorene og at den tok samhandlingen der for gitt. Med andre ord var dette en dårlig ide.

Tapet av erfaring skader FBI ved å eliminere de folkene i felten som kunne ha skrevet til eller møtt FBI-direktøren for å råde ham fra å gjøre noen av de feilene som ble nevnt i NPR-artikkelen. Men dette var ikke den eneste skaden som ble gjort.

Hvis en FBI-direktør har en upassende personlig vendetta på gang, eller upassende fordommer slik som de som motiverte den beryktede sjefen J. Edgar Hoover, var ikke eldre, klokere og mer erfarne agenter tilstede med selvtillit nok til å stille spørsmål eller lede sjefen bort fra potensielle feilvurderinger. Jeg kan ikke la være å tenke på at hvis Mueller ikke hadde kvittet seg med de mer erfarne agentene, kunne de ha vært i stand til å fraråde og stoppe den typen overgrep og korrupsjon som kommer fram nå som skjedde under Obama-administrasjonen.

I stedet for å innrømme at fem-år-opp-eller-ut regelen var en tabbe, forandret Mueller regelen til å bli sju-år-opp-eller-ut.

I en høring nevnte jeg for ham at hvis han hadde gjort fem-år-opp-eller-ut regelen gjeldende for alle i ledende posisjoner måtte han selv ha forlatt FBI i september 2006.  Det så ikke ut som han syntes det var morsomt.

Et problem gjenstår som vil bli diskutert mer detaljert senere i denne artikkelen. Før Mueller ble sjef var FBI-agentene opplært til å identifisere visse muslimer som var radikaliserte og i ferd med å bli farlige. Mueller endret og til og med fjernet opplæring som ville ha hjulpet med å identifisere radikale islamske mordere. Ved å kvitte seg med de mer erfarne agentene som hadde mer opplæring i radikal islam før Mueller, “fjernet han vår evne til å identifisere fienden” som noen av dem fortalte meg. Mueller utsatte dermed ofre for fare i byer som Boston, San Diego og andre steder.

 

Dette er del av et 50 sider essay som den Republikanske kongressrepresentanten Louie Gohmert har skrevet om Bob Mueller.