Nytt

Friedrich Merz under en pressekonferanse om hans kandidatur som CDU-leder i Berlin den 31. oktober 2018. Foto: Hannibal Hanschke / Reuters / Scanpix.

Tyskland drar fordel av en eurokurs som er svak for den tyske økonomien, men sterk for andre medlemmer av eurosonen – det erkjente CDU-politikeren Friedrich Merz, en av de fremste kandidatene til å etterfølge Angela Merkel som partileder, under en konferanse arrangert av den britiske tenketanken Chatham House torsdag.

Reuters skriver:

In unusually frank comments on currency policy from someone seeking a frontline political position, Merz said Germany had benefited greatly from the euro and as a result had a responsibility to “contribute more” to holding the EU together.

“Let’s face it, we are benefiting from the monetary policy which most of the people in this country do not want. But we benefit from it, fundamentally,” he told a panel discussion on Europe’s Growth Challenge hosted by the Chatham House think tank.

“And this currency, which is in the meantime too weak for our economy, is still too strong for most of the others,” he added, speaking English at the event in Berlin.

“We are benefiting within the European Union, within the internal market, but beside that we are benefiting in international trade – towards China, towards the U.S., towards other regions in the world – from this currency policy.”

Vi må fortelle tyskerne at de må bidra mer til EU, sier Merz, for hvis EU svikter, er det ingen som vil tape mer på det enn Tyskland, legger han til.

CDU-lederkandidatens tilnærming til spørsmålet skiller seg skarpt fra det som har vært den dominerende tenkningen i Tyskland de senere årene, slik den for eksempel kom til uttrykk ved den katastrofale håndteringen av Hellas-krisen.

Merz og Merkel var politiske rivaler allerede da den sittende statsministeren ble partileder for seksten år siden. Dersom Merz vinner lederkampen i CDU, vil det bli ekstra vanskelig for Merkel å bli sittende ut valgperioden.

 

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

Les også