Merkel, SPDs Sigmar Gabriel og Horst Seehofer i forgrunnen til høyre

Angela Merkel har press på seg både fra EU om å finne en omforent løsning på migranttrafikken i Middelhavet. Samtidig har søsterpartiet CSU stilt et ultimatum som utløper søndag.

CSU, som er CDUs søsterparti i Bayern, la for to uker siden frem 63 punkter til reformering av innvandringspolitikken. Merkel forkastet dem og sa det ville være oppsetsighet/opprør hvis CSU vedt dem. Et ultimatum m.a.o. Lederen  for CSU, Horst Seehofer, er også innenriksminister. Derfor hadde forslagene ekstra tyngde.

The domestic rebellion, launched two weeks ago by Horst Seehofer, interior minister and chairman of the Christian Social Union, the Bavarian sister party to Ms. Merkel’s larger Christian Democratic Union, came as a shock in Berlin, but it had been brewing for months in Germany’s affluent and traditionalist southern state.

Alternativ for Tyskland puster CSU i nakken. Det skal være delstatsvalg i oktober og CSU kan komme til å miste sitt absolutte flertall. CSU har vært vant til å styre uinnskrenket.

CSU har hatt som regel at det ikke må få oppstå et parti til høyre for seg. Det prinsippet er nå brutt og årsaken er innlysende: Merkels innvandringspolitikk. CSU har ønsket å gjøre noe lenge. Innvandringen er en kilde til konstant uro mellom CDU og CSU. Merkels kontante avvisning av CSUs 63-punktsplan fikk det til å renne over for CSU.

With the CSU growing restless and defensive, it just needed a spark for the simmering dispute among German conservatives over immigration to catch fire. That spark came two weeks ago, when Ms. Merkel abruptly vetoed a 63-point plan by Mr. Seehofer designed to broadcast a tightening of immigration law to his home base in the south.

Samtaler på bakrommet ga ikke resultater. Nå var det Seehofers tur til å stille ultimatum: Hvis ikke Merkel klarer å dra i land en EU-avtale som gjør noe med migrasjonen inn i Europa, vil CSU automatisk vedta 63-punktsplanen. Merkel har sagt hun vil betrakte som opprør.

Regjeringskrise vil være et faktum.

Det er derfor mye som står på spill under EU-toppmøtet torsdag og fredag.

Spørsmålet er om Seehofer og CSU tør å trykke på avtrekkeren hvis Merkel ikke leverer.

CSU vil ha rett til å stanse migranter ved grensen. De som åpenbart ikke oppfyller kravene til asyl vil bli avvist.

Dette nekter Merkel å gå med på. Hun vil fremdeles ha den åpne dørs politikk. I praksis blir de som avvises værende i Tyskland.

Etablerte CSU-politikere som tidligere delstatsminister Edmund Stoiber er forbannet på Merkel fordi hun har fremprovosert Alternativ for Tyskland. De kan takke henne for at CSU presses fra flere kanter. Det destabiliserer den politiske situasjonen både i Bayern og på riksplan.

One of those mainstream conservatives who fear too generous an immigration policy is feeding extremist ideas is Edmund Stoiber, a former state premier of Bavaria and one-time CDU-CSU candidate for chancellor.

The conflict over immigration in Europe, he said, “is the biggest challenge to liberal democracies and radical forces are swelling because voters have lost faith in traditional politicians.”

Ikke bare har Merkel skapt problemene, hun nekter å endre kurs. Det provoserer konservative voldsomt. Mytteri er en reell mulighet.

“We are at a crossroads,” he said. “Merkel’s 2015 decision has caused a deep division in Europe and a realignment of the political landscape in many European countries…Seehofer wants to improve the control of migration to restore faith in politics and trust in the legal system. For us at the CSU it is shocking that the chancellor has turned this into such a confrontation.”

Hvis faren fra et nytt høyre skal avverges, hvorfor fører Merkel da en politikk som driver frem AfD? Frustrasjonen er stor langt inn i CDU.

Merkels stahet forbauser dem. Det er allmenn enighet om at det å slippe 1, 4 million migranter inn, flesteparten menn, var et gigantisk feilgrep. Men Merkel vil likevel ikke legge om kursen.

Delstatsminister i Bayern, Markus Söder, sier Merkel bærer en stor del av ansvaret for høyrepopulismen i hele Vest-Europa.

Ms. Merkel’s refusal to comply has fueled frustration beyond the CSU and even beyond Germany.

“The disorderly immigration of 2015 was a fundamental mistake,” Mr. Söder wrote in an op-ed in the Die Welt daily last week. “Citizens want a safe Europe, which protects their cultural identity.”

CDU legislators led by Jens Spahn, Ms. Merkel’s health care minister and one of her harshest in-house critics, have privately and publicly sided with the CSU.

Selv om mytteri truer, tar ikke Merkel signalene.

By the end of 2017, a full three years after the peak of the refugee crisis, some 84% of the 700,000 Syrians currently in Germany were living on benefits, according to recent statistics by the Federal Labor Agency. More than a quarter of the six million recipients of the basic form of income support—which comprises free rent, heating, legal representation and a monthly cash allowance for food and other essentials—were non-EU migrants.

Det strømmer fortsatt inn mennesker som blir boende permanent i mottak. Hvis de har latt seg registrere i et annet land får de heller ikke lov å arbeide. De blir en permanent underklasse.

Kontrasten til lokale omgivelser blir stor. Det har kommet så mange at tyskerne er blitt opptatt av å beskytte sin egen kultur.

På et offentlig møte i byen Dorfen, med 15.000 innbyggere, har AfD-lederen gått over fra CSU. Han står opp og sier at det at tyskerne står og venter på rødt selv om det ikke er en eneste bil i sikte, er det som gjør at tyskerne produserer kvalitetsprodukter. Dundrende applaus. For tyskerne gjelder fortsatt Ordnung muss sein.

Det kaoset migrantene bringer med seg, skremmer dem.

Men det får dem også til å klynge seg til det de har: Merkel. Tyskerne liker ikke eksperimenter.

CSU-velgerne er splittet og velgerne er ikke en gang enig med seg selv. 63 prosent vil ha strengere grensekontroll, men fremdeles støtter mange Merkel. Det er selvmotsigende, men reflekterer tysk mentalitet.

Hvis situasjonen er fastlåst kan «løsningen» bli tatt ut av hendene på tyskerne: Østerrikes statsminister Sebastian Kurz var på besøk i Berlin og satt ved siden av Seehofer og beskrev det som er en de facto anti-Merkel allianse:

In something of a diplomatic affront, Sebastian Kurz, the Austrian Chancellor, went as far as supporting Mr. Seehofer at a joint press conference in Berlin. During the event, he described the anti-Merkel alliance in Southeastern Europe as an “axis of the willing.”

Denne alliansen har også fått tilskudd av Donald Trump som aktivt oppmuntrer de nye høyrepartiene i Europa.

Det kan synes som om aksen på den andre siden – Macron, Merkel, Juncker – reagerer med å grave seg ned.

Immigration Backlash Erodes Merkel’s Power in Conservative Stronghold
A Bavarian uprising within German leader’s coalition could topple the government if EU summit fails to ease refugee crisis

 

Kjøp Christopher Caldwells «Revolusjonen i Europa – innvandring, islam og Vesten» fra Document Forlag her.