Bildet: fra venstre: Horst Seehofer, Sigmar Gabriel (SPD) og Merkel

Berlin har 2,5 million stemmeberettigede. Valgdagsmålinger fra delstatsvalget viser at Alternativ for Tyskland får 12,5 %, rikelig til å komme inn i deltstatsforsamlingen.

Igjen går Merkel og CDU på et nederlag, om ikke like ydmykende som i Mecklenburg-Vorpommern.

Valgdagsmålingene søndag viste at Alternativ for Tyskland har fått mellom 11,5 og 12,5 prosents oppslutning i Berlin-valget.

Angela Merkels kristeligdemokrater i CDU får ifølge valgdagsmålingene bare 18 prosents oppslutning, det svakeste resultatet siden krigen. Ved valget for fem år siden var oppslutningen på 23,3 prosent.

Det er bare noen få dager siden CDUs søsterparti i Bayern, CSU, ved lederen Horst Seehofer, forlagte at Merkel godtar et tak på 200.000 aylsøkere/migranter i året. Innvandring er ved å ødelegge det tradisjonelle partilandskapet. Seehofer er bitter. Det skulle aldri komme noe parti til høyre for CSU. Det har det gjort og mange mener det er Merkels feil. Hun har brutt uskrevne lover for tysk politikk. Med sin åpne dørs politikk har hun gitt muligheten for et alternativ på høyre side.

Seehofer har brummet i lang tid. Nå truer han med å utebli fra landsmøtet i desember. Neste år er det valg på ny Forbundsdag. Det kan bli store overraskelser hvis ikke Merkel legger om kursen.

Men det har hun ennå ikke vist vilje til. Også det siste ultimatumet fra Seehofer har hun avvist. Det blir ikke noe asyltak.

 

http://www.aftenposten.no/verden/Hodepine-for-Merkel-etter-svakt-Berlin-valg-604805b.html

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.