Nytt

Stadig flere krever at tyskerne må få uttale seg i en folkeavstemning hvis EU skal omdannes til en politisk union. Sistemann som sier enig er utenriksminister og leder av regjeringspartner FDP, Guido Westerwelle.

En folkeavstemning er å øke regjeringens fallhøyde dramatisk. Blir det nei er det kroken på døra for en politisk union. Den er utenkelig uten Tyskland.

German foreign minister Guido Westerwelle on Sunday (12 August) became the latest in a line of politicians calling for a referendum on handing over more powers to Brussels as part of a new EU constitution.

«I hope that we have a real European constitution and that there will also be a referendum on it,» he told the Sunday edition of Germany’s biggest-circulation newspaper, Bild.

The idea to hold a referendum on what Chancellor Angela Merkel sees as the only way out of the crisis – the formation of a true «political union» – has gained momentum in Germany.

«We need a political union. That means we have to give up further competencies to Europe, step by step, in an ongoing process,» she told ARD public television earlier this month.

Politicians both in the ruling coalition and in the opposition in recent weeks have said this is the only way to legitimise new transfers of power to EU institutions, which would go beyond what the current German constitution allows.

German finance minister Wolfgang Schauble, from Merkel’s own Christian-Democratic Union was the first to float the idea in June. He was followed by Bavarian Conservatives and now members of the liberal Free Democratic Party, Merkel’s junior coalition member.

For his part, Horst Seehofer, the leader of the Bavarian sister party to Merkel’s CDU, on Sunday also said in an interview with Welt am Sonntag that there are «three [legal] areas where one must ask the German people about it [power transfers].»

 Man kan undres over hva som får en politiker som Wolfgang Schäuble til å lansere tanken om folkeavstemning. Er det for å skyve ansvaret over på velgerne? og la de treffe den avgjørelsen som Schäuble ikke tør ta selv? at Tyskland i realiteten sier nei til en fordyping som Schaüble innerst inne vet at tyskerne ikke vil ha? Det blir en slags direkte demokrati, som er risikabel og ikke tilsvarer parlamentarismen og det reprsentative demokrati, der valgte representanter treffer valg. I bunn og grunn er det en form for populisme og det introduserer et tilfeldighetens spill i politikken.

EU referendum idea gains momentum in Germany