President Mahmoud Abbas forbereder seg på å overlate tøylene til andre. Han gjør det ved å holde en antisemittisk tale som sjokkerer oppegående palestinere. De forstår at dette er helt ødeleggende for deres sak. Foto: Reuters/Scanpix

Palestinernes president Mahmoud Abbas holdt mandag en tv-overført tale til det palestinske nasjonalrådet hvor han «beviste» at jødene ikke har noen historiske røtter i Israel og kan takke sin egen usosiale oppførsel for Holocaust.

Det var en «usammenhengende» tale, skriver timesofisrael.com, og en palestiner kommenterte:

Palestinerne befinner seg i en meget svak posisjon, og så dette. Det er som å skyte seg selv i foten. Internasjonalt er det helt ødeleggende. Men det virker ikke som om Abbas – eller Abu Mazen, som han også kalles – tar det inn på sin radar. Han lovte i stedet noe skarpe reaksjoner mot både USA og Israel for planene om å flytte ambassaden. Hvilke skarpe tiltak står til palestinernes rådighet, bortsett fra mer vold?

Abbas hyllet Hamas for protestene ved grensegjerdet, og sa at Hamas endelig har omfavnet ikkevoldelig motstand. Samtidig ba han om at barn og unge holdt seg borte fra grensegjerdet. Hamas’ erklærte mål er å storme gjerdet. Israel sier det vil sette 6000 israelske liv i umiddelbar fare.

Ingen røtter

Abbas åpnet med å vise til en bok som hevder at ashkenazi-jødene ikke er etterkommere av Det gamle testamentets jøder, men av khazarene.

Pointing to Arthur Kessler’s book “The Thirteenth Tribe,” which asserts Ashkenazi Jews are descended from Khazars, Abbas said European Jews therefore had “no historical ties” to the Land of Israel.

Han fortsatte med å si at Holocaust ikke var et resultat av antisemittisme, men av jødenes anti-sosiale oppførsel, slik som pengeutlån.

He went on to claim that the Holocaust was not the result of anti-Semitism but rather of the Jews’ “social behavior,  [charging] interest, and financial matters.”

VG har referert talen, slik:

I den 90 minutter lange talen fortalte han blant annet sitt syn på de europeiske jødenes historie, basert på det han sier er bøker skrevet av «jødiske sionistforfattere».

– Jeg vil gi dere tre jøder, med tre bøker, som sier at fiendskap mot jøder ikke var på grunn av religion, men på grunn av deres sosiale funksjoner, sa Abbas.

Han sa videre at jødenes sosiale funksjoner var «umoralske pengelån og bankdrift og lignende».

Men VGs ingress lyder:

Palestinas president Mahmoud Abbas beskyldes for å ha anti-semittiske holdninger, etter å ha omtalt Holocaust som «et resultat av jødenes finansielle aktiviteter».

Som om det skulle være omstridt at dette er revisjonisme og antisemittisme. Journalist Toini Thanem kunne ha skrevet: «Mahmoud Abbas får kraftig kritikk for å ha …». Da aksepterer man at uttalelsene er oppsiktsvekkende. Med «beskyldes» åpner man for at det kan være flere meninger om saken.

Et kolonialt prosjekt

Abbas sa videre at staten Israel ikke var et jødisk prosjekt, men noe britene fant på for å bli kvitt jødene.

“Those who sought a Jewish state weren’t Jews,” he said, repeating a claim he made in January when he said that the State of Israel was formed as “a colonial project that has nothing to do with Judaism” to safeguard European interests.

Samtidig mente han at det var et faktum at sionistene samarbeidet med nazistene.

However, on Monday, Abbas claimed that Adolf Hitler, whose Nazi regime was response for the murder of 6,000,000 Jews in the Holocaust, facilitated the immigration of Jews to Israel by reaching a deal with the Anglo-Palestine Bank (today Bank Leumi) under which Jews who moved to the British Mandate of Palestine could transfer all their assets there through the bank.

Eichmann

Fasiliterte er et elastisk begrep. Det jødiske samfunn i det daværende Palestina, det britiske mandatområdet, kalt yishuv, forsøkte å redde jøder i Europa. Det blir utlagt av antisemitter som inkriminerende.

Tyskland var på et tidlig stadium, i 1937, interessert i å utforske muligheten for å dumpe jødene i Palestina. Representanter for det jødiske forsvar, Hagana, dro til Berlin, hvor de traff Adolf Eichmann.

A clandestine meeting took place in Berlin between Eichmann and an unofficial representative of the Hagana named Feivel Polkes about the possibility of shipping off the persecuted Jews from Germany to Palestine. The Nazi officer wanted to see the Jewish settlement in Palestine and to check in person whether the plan was actually feasible.

Det interessante er at Eichmann og en annen fyr dro til Palestina for å se forholdene ved selvsyn. Eichmann reiste som tysk journalist, den andre som student. Noe gjorde at de kun fikk landlov ett døgn.

On 2 October 1937 the Romania docked at the port of Haifa, carrying the two Nazi officials who travelled incognito as a German journalist and a student. Their application to enter Mandatory Palestine was denied by the Mandatory authorities. It is not clear whether the two had been identified or whether their entry permits had aroused the suspicion of the customs officials. In any event, they were given a temporary entry permit for one night only. Disappointed by the failure of their mission, the two toured Haifa and spent the night on Mount Carmel. After the time they were allotted was up, they sailed for Egypt where they met with the Mufti and the representative of the Hagana.

Israel kunne bli farlig

Eichmann anså seg selv som en ekspert på Palestina selv etter dette korte besøket. Etter hvert ble nazistene bekymret for at et fremtidig Israel kunne bli en faktor som kunne bli farlig for Tyskland. Emigrasjonen stoppet opp. Jødene som fikk forlate Tyskland, måtte overlevere alle sine verdier. De ble flådd. Dette passer dårlig med Abbas’ fremstilling av overføring og kollaborasjon. Han bruker en pick-and-choose-metode på historien.

Abbas’ revisjonisme er ikke av ny dato. Allerede i 1982, i sin doktorgrad, som han tok i Moskva, reiste han problemstillingen om kollaborasjon og at tallet på Holocaust-ofre var kraftig overdrevet.

His 1982 doctoral dissertation was titled “The Other Side: the Secret Relationship Between Nazism and Zionism,” and he has in the past been accused of denying the scope of the Holocaust. The dissertation reportedly claimed that the six million figure of Holocaust victims was hugely exaggerated and that Zionist leaders cooperated with the Nazis.

 

Abbas says Jews’ behavior, not anti-Semitism, caused the Holocaust

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag her.