Migranter hviler ombord på skipet «Aquarius» tilhørende SOS Méditerranée på vei til Sicilia etter en redningsoperasjon utenfor kysten av Libya den 17. desember 2017. Foto: Darrin Zammit Lupi / Reuters / Scanpix.

 

Med migrasjonsstrømmen ute av nyhetsbildet kan man lett få inntrykk av at trafikken er nær null nå i de kalde vintermånedene, men slik er det ikke.

EUs grensebyrå Frontex kunngjør i en pressemelding at det i januar ble registrert 8300 irregulære migranter som tok seg til Europa langs de tre Middelhavsrutene og den vestlige Balkanruten.

Den sentrale Middelhavsruten til Italia var mest trafikkert, med 4800 registrerte migranter.

According to preliminary data, Eritreans were the largest group of migrants detected on this route, followed by nationals of Pakistan and Tunisia. In recent months, Frontex also noted an increase in the number of Libyans making their way across the Mediterranean.

1300 personer ble registrert ankommet til Spania over den vestlige Middelhavsruten, hvilket er 20 % mer enn på samme tid i fjor.

Nationals of Guinea accounted for the highest number of arrivals in Spain, followed by those from Morocco, Côte d’Ivoire and Mali. In line with seasonal patterns, the number of Algerian nationals has decreased in the winter period.

Langs den østlige Middelhavsruten til Hellas ble det registrert 1850 migranter, i hovedsak syrere og irakere, mens 300 ble registrert langs Vest-Balkanruten.

Tallene kan isolert sett virke beskjedne, men personene det gjelder, må i stor grad forventes å gravitere mot steder hvor det allerede finnes brohoder med diasporaer av landsmenn, som også øker i omfang som følge av familiegjenforening og naturlig tilvekst.

Med den delikate sosiale likevekten som finnes på de foretrukne destinasjonene, kan ankomsten av nye fortropper være strået som brekker kamelens rygg. For Italias vedkommende utgjør 4800 personer mer enn en tiendedel av antall nyfødte på en måned.

 
 

Kjøp Jean Raspails «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂