Nytt

Marte Gerhardsen er leder av den LO-eide tenketanken Agenda. Foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic

Marte Gerhardsen liker ikke de danske Socialdemokraternes svar på innvandringsproblemene. Hun gir et intervju til Klassekampen der hun går i rette med danskene, men gjør det helt på egne premisser.

Langar ut mot danskane

Det er et maktgrep venstresiden er ekspert på. Det minner om middelalderens skolastikk, der man drev de teologiske diskusjonene ut i den rene idioti: Hvor mange djevler er det plass til på spissen av en synål?

I våre dager er det islamister som i fullt alvor har overtatt. Basim Ghozlan ble for noen år siden spurt under en online-chat i Aftenposten om det var lov å svelge spyttet hvis man befant seg som astronaut ute i verdensrommet og det var ramadan. Ghozlan svarte i fullt alvor. No kidding.

Feil tilskrivning

Gerhardsen velger å legge sin egne premisser til grunn og tilskriver dem Mette Frederiksen.

– Ho kjem med framlegg som ikkje løyser noko som helst. Ho vil stengje grensene, kaste nøklane og satse på at FN og afrikanske land skal gjere jobben, seier Gerhardsen til Klassekampen.

Hvem sier at det er svar som ikke løser noe som helst? Sannsynligvis er Gerhardsen helt uenig i beskrivelsen av problemene. Mange dansker er mistenksomme til Socialdemokraterne. De har snakket og snakket i mange år.

Men partiet har tenkt. De har brukt tiden etter valgnederlaget i 2015. Ap burde slik sett lytte til hva danskene sier. De ligger foran i løypa.

Moralsk høye hest

I stedet setter Marte Gerhardsen seg på sin moralske høye hest.

– Dette er heilt urealistisk. Det er tåkeprat når du presenterer løysingar som eigentleg ikkje er der, seier Gerhardsen.

Egentlig? Egentlig hva? Gerhardsen har trukket opp stigen etter seg. La henne sitte der oppe og fundere på hvordan hun skal komme ned.

Gerhardsen meiner den danske måten å tenkje på utfordrar kjernen i den politiske tradisjonen dei begge står i.

– Den sosialdemokratiske tradisjonen handlar om å finne løysingar som faktisk lar seg gjennomføre, seier ho.

Hvem er det som svikter? Gerhardsen-navnet forplikter. Hennes bestefar ledet Arbeiderpartiet da det sto i spissen for et nasjonalt prosjekt. Nå er Arbeiderpartiet internasjonalt forankret. Misjoneringen gjelder hele verden: Kom til oss!

Grasrota er uenig

Men grasrota er ikke enig. Det har Socialdemokraterne sett. De har opplevd at velgerne går sin vei og har spurt seg hvorfor. De har sett på forholdene, hva som skjer ute i samfunnet og har konkludert: Hvis importen av ikke-vestlige får fortsette, vil folk nekte å betale skatter, og Danmarks kultur vil bli undergravet.

Dette har det norske søsterpartiet gjort til tabu. Det er ikke lov å si det høyt. Derfor er Ap på vei mot bunnen. All splid, all skiftingen av standpunkter har å gjøre med at partiet mangler retning. Det mangler noe så grunnleggende som lojalitet: Hvem er det til for?

Hele verden. Jo lenger ut, jo bedre, svarer Gerhardsen.

«Ikke-vestlige»

Frederiksen bruker uttrykket «ikke-vestlig», som er et annet ord for muslimer.

– Dei snakkar om at mange ikkje-vestlege er ein trussel mot samfunnet. Det går mot den grunnleggjande sosialdemokratiske verdien om at alle er like mykje verdt. For mange er internasjonal solidaritet grunnen til å vere sosialdemokrat. Mette Frederiksen går bort frå den tradisjonen.

Marte Gerhardsen står for en ny tradisjon: En internasjonal solidaritet med islam. Slik bolsjevismen ville revolusjonere verden gjennom den tredje internasjonale, vil venstrefløyen revolusjonere verden i allianse med islam. Det kommer til å ende som i Iran.

Men Gerhardsen og hennes like er uimottagelige for motforestillinger. De klarer ikke bryte med «godheten».

De føler seg også berettiget til å være gode på andres vegne.

Til det sier svært mange: «Nei takk!»

 

Kjøp Sir Roger Scrutons bok fra Document Forlag her!