Nytt

Utenriks­­­departementet i USA advarer nå om økt terrorfare i Europa resten av året, og ber amerikanske borgere om å vise ekstra forsiktighet på høytidsdager og under arrangementer i vår verdensdel. Også flyplasser

Det betyr i klartekst at amerikanske myndigheter mener at terrorfaren er større enn normalt i julehøytiden, hvilket er naturlig med tanke på terrorangrepet mot julemarkedet i Berlin den 19. desember i fjor.

Nettavisen siterer utenriks­­departementets reiseråd:

– Nylige og vel-rapporterte hendelser i Frankrike, Russland, Sverige, Storbritannia, Spania og Finland demonstrerer at IS, al-Qaida og andre grupperinger har evnen til å planlegge og utføre terrorangrep i Europa. Forrige år ble flere drept ved et julemarked i Berlin i romjula og på en nattklubb i Istanbul nyttårsaften, står det i reiserådet, som er lagt ut på departementets nettsider.

Listen over ekstra utsatte steder er lang:

 • turistattraksjoner,
 • transportknutepunkter,
 • markeder/kjøpesentre,
 • offisielle bygninger,
 • hoteller,
 • nattklubber,
 • restauranter,
 • gudshus,
 • parker,
 • store arrangementer,
 • utdanningsinstitusjoner,
 • flyplasser,
 • andre myke mål.

Det er verdt å merke seg at gudshus nevnes spesielt.


Den koptiske katedralen i Kairo etter bombeangrepet den 11. desember 2016, hvor 25 mennesker ble drept. Foto: Amr Abdallah Dalsh / Reuters / Scanpix.

 

Terror mot kirker under kristne høytider er kjent fra Egypt og ellers i Midtøsten, men kan i prinsipp ramme når som helst – det viser mordet på den katolske presten Jacques Hamel, som fikk strupen skåret over av to islamske terrorister mens han forrettet i Saint-Étienne-du-Rouvray den 26. juli i fjor.

State department fremhever også variasjonene i metodene:

– Terrorister angriper på forskjellige måter, ved bruk av våpen, eksplosiver, ved bruk av kjøretøy og knivskarpe redskaper som er vanskelige å oppdage før de angriper.

Om amerikanske myndigheter gir slike reiseråd til turister i Europa, kunne man kanskje forvente at europeiske myndigheter gav sine egne borgere noen slags bo- og leveråd?