Nytt

Kuwait har i likhet med mange andre Golf-land en glitzy fasade, men skraper man i overflaten, blir man skuffet/overrasket. At et internasjonalt flyselskap fortsatt kan praktisere en lov om ikke å fly israelere, er én sak, ikke bare for Kuwait og den arabiske verden, men også for luftfarten og organisasjoner som IATA. Hvor er FN? Hvor er Menneskerettsrådet? 

En domstol i Frankfurt har godtatt at Kuwait Airways nektet en israeler å fly med dem. Domstolen sier at Kuwait Airways bare følger kuwaitisk lov. Domstolen sier den bare kan gripe inn mot diskriminering på basis av religion, rase eller etnisitet. Ikke statsborgerskap. Men hva er det som ligger bak det kuwaitiske forbudet? Er det noen andre nasjoner flyselskapet nekter å fly?

A German court ruled on Thursday that Kuwait Airways had the right to refuse to carry an Israeli passenger due to his nationality, a verdict that Jewish groups said condoned anti-Semitism.

The Frankfurt state court said the airline was merely respecting the laws of Kuwait, a country that does not recognise the state of Israel, and said it was not up to a German court to rule on Kuwaiti law.

Når domstolen sier det ikke er opp til den å dømme et annet lands lover, er det en nøytralitet som skurrer kraftig med den menneskerettsprofil Tyskland har projisert de senere år, med mottak av en million migranter fra Midtøsten. Er det antisemittismen som er på vei inn bakdøren?

Germany’s anti-discrimination law applies only in cases of discrimination on the basis of race, ethnic background or religion, not citizenship, it said.

“This is a shameful verdict for democracy and for Germany in general. This verdict cannot stand,” Nathan Gelbart said.

Sentralrådet for tyske jøder sier de synes lovgivningen minner om Nazi-Tyskland. Tilsvarende rettssaker i Sveits og USA har gitt klageren medhold.

Frankfurt Mayor Uwe Becker also criticised the decision.

“An airline that practices discrimination and anti-Semitism by refusing to fly Israeli passengers should not be allowed to take off or land in Frankfurt,” he said.

Men kommer det til å skje noe? Blir dommen anket? Vil tyske politikere foreta seg noe?

Golf-statene forsøker å fremstille seg som moderne stater, men det kommer stadig historier om vestlige reisende som havner i de mest utrolige situasjoner pga. rene bagateller.

Likevel fortsetter folk å reise, og mediene er ikke ivrige etter å advare om risikoen.

Det er en ganske utrolig overskrift om en tysk domstol.

German court rules Kuwait airline is allowed to ban Israelis

 

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag her.