Kunstbilde

Foto: Olav Bjørkum

Tresfjord kirke i Romsdal er en overdådig dekorert kirke, om enn ikke så pompøst og totalt som rosekirken i Stordal ikke langt derfra. Fotoet viser nedre del av altertavlen.

Maleriet viser tre kvinner ved Jesu kors. Den ene ligger besvimt i armene til en av de andre. Det er ikke bibelsk belegg for akkurat en slik fremstilling, men her har den svenske maleren Levin (fornavn vites ikke) brukt sin fantasi på linje med alle kunstnere som arbeider med historiske motiver. Dramatisering er viktig.

Navnet på den som har skåret nattverden i tre er ikke oppgitt noe sted. Dette arbeidet er trolig hentet fra en eldre kirke.

En større avstand til Leonardo da Vincis gestikulerende og opprørte disipler finnes trolig ikke. Her står de som paralyserte og som skåret over samme lest. Tre av dem drister seg til å dra på smilebåndet. Utførelsen er banal og naivistisk til kirkekunst å være, men like fullt godtatt som en del av kirkens utsmykking på den tid. Tresfjord kirke er en åttekantet trekirke i Vestnes kommune. Den ble innviet i 1828.

Les også

Les også