Innenriks

Bildet: Kollisjonen islam/Vesten og politisk korrekthet byr på stor underholdning. Kona til Knut Arild Hareide sa etter valget av Trump at hun ikke lenger kunne kalle seg kristen, hun ville heller kalle seg Jesus-følger. Hun klarte ikke bære samme navn som dem som hadde stemt på Trump. Man skulle tro at mennesker som er såpass fintfølende ville reagere enda sterkere på ideologier som påbyr full tildekking av kvinner. For det er vel frihet og godhet det handler om? Eller er det noe helt annet? Hvis Hareide går inn for å tillate nikab, hvem er det da egentlig han følger?

Kristelig Folkeparti ligger an til å gjøre sitt dårligste valg siden krigen. Grunnen er enkel: verdiforvirring. Hareide svarte i Politisk kvarter at han var imot å forby barnehijab i skolen, slik Sylvi Listhaug går inn for. På toppen av det hele svarte han ja til nikab i det offentlige rom.

Dermed plasserer KrF-lederen seg i en ultraliberal fløy som mange vil si at tiden har løpt fra. Det er nok å gå en tur på Grønland i Oslo. Men Hareide har kanskje ikke gjort det på noen år?

Kristelig Folkeparti går ifølge NRK mot å gjøre sitt dårligste stortingsvalg etter krigen. Gjennomsnittet av målingene på Poll of polls plasserer KrF på en oppslutning på 5 prosent i august.

Oppslutningen og partiprogrammet var blant temaene da KrF-leder Knut Arild Hareide gjestet Politisk valgkvarter i NRK torsdag. Der sa han at han blant annet tror at partiet har gode muligheter til å gjøre et bedre valg enn sist, da de fikk en oppslutning på 5,6 prosent.

Hareide avviste videre at partiet blander politikk og religion, i tillegg til at han ble utfordret på hva partiet mener med begrepet kristendemokratisk økonomisk politikk.

– Det er fordi vi henter verdier, som forvalteransvar, fra kristendommen, sa Hareide, som også fikk noen korte ja/nei-spørsmål.

Der svarte han nei til å forby hijab i grunnskolen, og ja til å tillate nikab i det offentlige rom. Spørsmålet om partiet fortsatt er imot ekteskapsloven som likestiller homofile og heterofile ekteskap, fikk derimot ikke et like kontant svar. Det må stortingsgruppa ta en runde på, svarte Hareide.

På spørsmål om eventuelle samarbeidspartnere etter valget understreket Hareide flere ganger at partiet går til valg på en sentrum-høyre-regjering.

– Vi går til valg på vårt alternativ og for å lykkes. Det er mange spørsmål om eventualiteter, og det kommer vi ikke til å svare på, svarte Hareide. (NTB)