Christian Skredsvig (1854-1924)
Olje på lerret, 150 x 300 cm, Lillehammer kunstmuseum.

Skredsvig malte i alt to varianter av Ballade, i 1881 og 1884. Inspirasjonen hentet han fra den danske middelaldervisen om kong Sverke, som i 1208 tapte slaget ved Lena kungsgård i Västergötland, mot en allianse som blant annet besto av norske birkebeinere.

De Fruer stande i Højeloft,
de vente deres Herre skal komme;
Hestene de komme blodige hjem,
og Sadlerne de vare tomme.

Middelalderens krigshester må ha vært noen anselige beist, i stand til å bære vekten av både rytter og etter hvert tyngre og tyngre rustning. Dette mer enn antydes av Donatellos rytterstatue av condottieren Gattamelata (1453) i Padova.

Under sine opphold i Frankrike la Skredsvig spesielt merke til den franske hesterasen som kalles Percheron, en tung trekkhest med et ikke ubetydelig innslag av varmblodshester som araber og engelsk fullblod . Den kan være en etterkommer av middelalderens tunge krigshester – men om hester av denne type fantes i Skandinavia på 1200-tallet, er det visstnok ingen holdepunkter for.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂