Nytt

Partileder Jimmie Åkesson jubler på en valgvake. Nå kan han også juble over kraftig framgang blant innvandrere.

Folk med utenlandsk bakgrunn fylker seg rundt Sverigedemokraterna. Støtten øker kraftig, viser SCBs partibarometer.

I mai 2014 hadde SD støtte fra 1,6 prosent av kvinnene med utenlandsk bakgrunn. Nå er tallet 10,3 – opp 8,7 prosentpoeng.

Enda større er økningen blant menn. I 2014: 2,5 prosent, nå: 15,4. Opp 12,9 prosentpoeng.

Dermed er Sverigedemokraterna det tredje største partiet i den delen av elektoratet som har utenlandsk bakgrunn. En smule ironisk, all den tid partiet jevnlig beskyldes for å være «främlingsfientligt» – fremmedfiendtlig.

Men som i Norge: Ingen kan gjøre sosialdemokratene rangen stridig som mest populært parti i innvandrerkretser. 42,7 prosent sier de vil stemme Socialdemokraterna. På andre plass: Moderaterna med 17,1.

Som person med utenlandsk bakgrunn regnes den hvis foreldre begge er født i utlandet. Den som har minst èn forelder født i Sverige regnes ikke til gruppen med utenlandsk bakgrunn, uansett hvor personen selv er født.

 

SVT: SD ökar kraftigt bland väljare med utländsk bakgrund