Når jeg hører snakk om «uavhengige aktører» som skal fjerne «falske nyheter» på nettet, får jeg den store skjelven. Desto mer i en tid hvor establishment forsøker å få oss til å tro at det er nødvendig å sensurere de som offentliggjør usannheter og «post-truth». Det ropes opp om desinformasjon på nettet, uten at det sies ett ord om det som derimot er det virkelige problemet: den autoriserte desinformasjonen og spinndoktorenes teknikker, som brukes til å manipulere folk og nyheter mens den formelle fasaden er intakt – for dette spres via institusjoner som utnytter, eller rettere sagt misbruker, sin autoritet. Spinn er blitt et veritabelt våpen i en asymmetrisk krig. Det er et paradoks at dagens politikere og mainstream-medier retter anklager mot de alternative nettstedene og kommentarene i sosiale medier, og det i en operasjon som er villedende fordi den blander alt: informasjonsider, meninger, svindel (som jo finnes) og ideologisert informasjon. Men det sies ikke ett ord om manipulasjonen som kommer fra institusjonene. Det er ikke på denne måten vi forsvarer demokratiet og sikrer bedre informasjon. Den som tar til orde for sensur, har aldri virkelig omsorg for ytringsfriheten.

Marcello Foa

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.