Vi står overfor en helt ny journalistikk som er integrert i en sikkerhetsstruktur av makthavere som har som mål å kontrollere all informasjon fra a til å. Faktisk.no er forløper for denne journalistikken i Norge.

Faktisk.no er en blanding av gamle venstreraddis-holdninger og ny sikkerhetsstatstenkning. Hvis Faktisk.no hadde vært smarte, ville de ikke vist sin sterkt anti-israelske holdning så klart som de gjør, les: anti-jødiske/antisemittiske. Dette må skyldes svimmelhet ved toppen av maktens tinde og vitner om at Norge er et lite land med få uavhengige medier og intellektuelle.

Siden Faktisk.no spiller en nøkkelrolle i distribusjon av informasjon til andre medier, faktisk en disiplineringsrolle, er det vel verd å lese deres omfattende artikler. Den siste er en disiplinering av NRK, som skrøt av Iron Dome og karakteriserte det som verdens beste forsvarssystem. Faktisk.no synes ikke noe om at Israel får skryt, og irettesatte NRK ved å påpeke at de ikke hadde detaljkunnskap om Arrow og David’s Sling. Selv har Faktisk.no tilgang til sikkerhetseksperter som kan briljere med sine kunnskaper. Nye navn dukker opp; NRK virker akterutseilte. For Faktisk.no handler det om å bygge prestisje.

Faktisk.no har store ressurser både menneskelig og teknisk og tar mål av seg til å levere informasjonen som etterkontrollerer, dokumenterer og disiplinerer. Norske medier har de senere år brukt kilder uten å fortelle hvem de er. Alle har en track record som forteller hvem de er. Når mediene navngir en organisasjon uten å fortelle hvilken, bør man umiddelbart bli skeptisk.

Det har skjedd en ideologisering av Vesten som en kritisk del av publikum har fått med seg, men som forties av dem som står for den. Ta Amnesty, som tidligere leverte interessante arbeider. I dag er de tungt venstreorienterte og politisk korrekte. Når begynte den dreiningen? Det er noen år siden. Å snakke om Amnesty i dag uten å nevne at de er blitt politiserte, er uredelig.

I stedet for å ta selvkritikk gjør mediene og politikerne det motsatte. Som eksempel nevner vi en uskyldig pressemelding fra Fritt Ord:

Pressemelding: Fritt Ord / INVITASJON: Frokostmøte: Tett på kildene: Skolebibliotek og ytringsfrihet ID: 18698111

Torsdag 18. april 2024 kl. 08:00-09:00, Elvebakken skolebibliotek, Vestre Elvebakke 3, 0182 Oslo.

Panel:

Øystein Mathisen, Arbeiderpartiet, medlem av utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget

Jan Tore Sanner, Høyre, medlem av utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget

Ingrid Svennevig Hagen, skolebibliotekar ved Elvebakken vgs

Sondre Alvsåker Aadnesen, elev på VG3 ved Elvebakken vgs

Sølve Kuraas Karlsen, leder av Tenk, skolesatsingen til Faktisk.no

Ordstyrer: Knut Olav Åmås

Vi har alle et forhold til skolebiblioteket, enten som en gullgruve av muligheter og et fristed, eller fordi vi måtte, som en del av undervisningen. Vi skal uansett ikke undervurdere viktigheten av denne institusjonen. Her ligger det verdifulle ressurser og læring på et sted mange kanskje tar litt for gitt. For hva skjer egentlig med ytrings- og informasjonsfriheten hvis skolebibliotekene svekkes?

Regjeringen har et uttalt mål om å sikre at alle elever har tilgang til skolebibliotek, og er også i gang med en strategi for å styrke befolkningens motstandskraft mot desinformasjon. Samtidig pågår en debatt om hvorvidt skolebibliotekets rolle svekkes i den nye opplæringsloven.

Motstandskraft mot desinformasjon

I Fritt Ord er vi opptatt av å styrke forståelsen av kilder og formidle gode holdninger til kildearbeid. Vi mener det er et nødvendig premiss for en sterk offentlighet i et sunt demokrati. Nå styrkes erkjennelsen av at vi trenger motstandskraft mot desinformasjon, og der kan skolebiblioteket spille en viktig rolle. Den pågående debatten om plagiering og fusk er også en påminnelse om at vi stadig trenger å arbeide aktivt med holdninger og kunnskap om riktig omgang med kildene.

I frokostmøtet ser vi frem til en lærerik og opplysende samtale mellom dem som er på skolebiblioteket i hverdagen og viktige premissleverandører.

Samtalen ledes av Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås.

Det blir lett frokostservering i forkant av arrangementet.

Vi ber om svar senest 24 timer før frokostmøtet begynner. Begrenset antall plasser. Påmelding her: 

Lyser ut 50 000 kroner til opptil 50 skoler

Fritt Ord blir 50 år i 2024, og stiftlesen lyser i 2024 ut midler til skolebibliotek ved videregående skoler. Skolebiblioteket kan søke 50 000 kroner  i økonomisk støtte til ett eller flere pedagogiske opplegg.

Planen er å støtte inntil 50 skoler. Søknadsfrist er 3. mai 2024, og tilskuddet går til prosjekter som gjennomføres i skoleåret 2024/2025.

https://frittord.no/nb/aktuelt/tett-pa-kildene

Alle ikke-ideologiserte forstår at skal man styrke «motstandskraft mot desinformasjon», må man utvikle den kritiske evnen til barn og ungdom. De må bli bevisstgjort at samfunnet er komplekst og konfliktfylt, især det nye multikulturelle som har vokst frem. I stedet gjør myndigheter, medier og NGO-er det motsatte. Fritt Ord er blant institusjonene som har forandret karakter de siste årene og har blitt en del av systemet som lokker med frihet – i samarbeid med George Soros –, men til prisen av frihet.

Det er åpenbart de sliter med å forklare «motstandskraft» og «desinformasjon» på en måte som gjør sensur, kontroll og overvåking selvforklarende. Ligningen går ikke opp.

Men gjennom AI vil de kunne bombardere oss med informasjon. Faktisk.no er eid av de store norske mediene, og de har adgang til å brennemerke brukere på Facebook slik at deres reach synker til nesten null. Politikerne er ikke lenger uvitende om dette samarbeidet. De er blitt en del av det.

Vi ser en integrering av alle aktører, skole, forskning, kulturliv, medier og politikk som gjør at ikke noe område forblir upåvirket. Det blir et totalitært samfunn. Man oppdager det fort ved å skrape i fernissen.

Vi tror Documents lesere har immunitet mot denne nye samfunnsmodellen, som vokser med rekordfart.

Du bør støtte Document av egen interesse, for også vi trenger ressurser for å motstå dette presset.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.