I 1826 stod den nye hovedsynagogen i Wien ferdig. Den kalles Seitenstettengasse-synagogen etter gaten der den ligger, og er primært kjent for to ting (bortsett fra den nydelige arkitekturen): Den var den eneste som stod igjen av byens 130 synagoger og mindre bedehus etter Krystallnatten i 1938, og den benytter Salomon Sulzers liturgi. Sulzer ble hovedkantor der i 1826, og ba umiddelbart sin gode bekjente Franz Schubert om å skrive et verk for baryton og kor. Schuberts eneste hebraiskspråklige komposisjon, Tov LeHodot, basert på Salme 92, ble ferdig bare kort tid før han døde i 1828. I anledning forsoningsdagen Yom Kippur, som begynner i kveld, hører vi dette verket fremført av kantor Michael McCloskey og Yale-universitetets jødiske amatørkor, som etter min mening gjør en virkelig god jobb med et verk som er krevende også for profesjonelle sangere.

ANNONSE
Liker du det du leser? Vipps noen kroner til Document på 13629