Interlude

I 1826 stod den nye hovedsynagogen i Wien ferdig. Den kalles Seitenstettengasse-synagogen etter gaten der den ligger, og er primært kjent for to ting (bortsett fra den nydelige arkitekturen): Den var den eneste som stod igjen av byens 130 synagoger og mindre bedehus etter Krystallnatten i 1938, og den benytter Salomon Sulzers liturgi. Sulzer ble hovedkantor der i 1826, og ba umiddelbart sin gode bekjente Franz Schubert om å skrive et verk for baryton og kor. Schuberts eneste hebraiskspråklige komposisjon, Tov LeHodot, basert på Salme 92, ble ferdig bare kort tid før han døde i 1828. I anledning forsoningsdagen Yom Kippur, som begynner i kveld, hører vi dette verket fremført av kantor Michael McCloskey og Yale-universitetets jødiske amatørkor, som etter min mening gjør en virkelig god jobb med et verk som er krevende også for profesjonelle sangere.