Nytt

Reislamiseringen av Tyrkia har foregått for åpen scene. De siste ti år har Erdogan latt bygge 8985 moskeer. Samtidig er forholdene for landets kristne blitt stadig vanskeligere. Nylig ble feiringen av gresk-ortodoks messe forbudt.

På mange måter fullbyrder Erdogan folkemordspolitikken fra 1914. Da ble 350.000 grekere drept. Politikken er konsistent og konsekvent.

Forbudet mot å feire gresk-ortodoks messe gjelder Soumela.klosteret i Trabzon.

While the Turkish government has built so many mosques across the country with state funds, it has banned Orthodox Christian liturgy in the Sumela Monastery, a historic site in Trabzon.

Det er snakk om en av kristenhetens eldste klostre, for ikke å snakke om gresk nærvær som går helt tilbake til 7-800 f.Kr.

Sumela Monastery, located in the district of Macka — or Matsuka in Greek — in Trabzon province is one of the oldest monasteries in the Christian world. According to records, it was built by two Athenian monks, St. Barnabas and his nephew St. Sophronios, and was inaugurated by the bishop of Trabzon in 386 A.D.

Trabzon var at eget kongedømme som overlevde åtte år lenger enn Konstantinopel.

“Trabzon was settled by Greeks probably by the 7th century BC,” writes researcher Sam Topalidis for the website Pontos World. “Trabzon was the ancient capital of the Greek speaking Komnenos Byzantine Kingdom (1204–1461). It survived until 1461, eight years after the fall of Byzantine Constantinople when both localities fell to the Ottoman Turks.”

After the city’s invasion by the Ottoman Turks, the local demographic began to change; but for centuries, Christians were the majority in the city.

Men etter ottomannerns invasjon forandret befolkningssammensetningen seg, og det skjedde på tre måter:

  • Muslims moving into the city (Most of the Trabzon’s Muslims were involuntary immigrants)

  • Deportations of Christians out of the city, probably to Istanbul

  • Christians converting to Islam, probably for fear of deportation

“However, the most important reason for the conversions was probably due to the higher taxes paid by Christians (compared to Muslims), a strong economic incentive for the poorest Christians,” writes Topalidis.

Før første verdenskrig var det 700.000 Pontus-grekere. Halvarpten, 350.000, ble drept.

Prior to the Pontian (or Pontic) Greek genocide that started in 1914, at least 43% of Trabzon’s population was still Christian: Greeks, Armenians, and a small minority of Catholics.

During the 1914-1923 Pontian Greek Genocide by the Muslim Turks, “out of approximately 700,000 Pontian Greeks who lived in Turkey at the beginning of World War I, as many as 350,000 were killed, and almost all the rest had been uprooted during the subsequent forced population exchange between Greece and Turkey. This was the end of one of the most ancient Greek civilizations in Asia Minor.”

Tyrkia benekter dette folkemordet på samme måte som det armenske.

Tyrkiske myndigheters kampanje mot kristne minner om bolsjevikenes. De tar bit for bit. Til slutt er kirken og de troende helt uttømt; prester blir ikke uteksaminert, teologiske seminarer lukkes, bygninger konfiskeres.

“Christians are certainly seen as second-class citizens,” Walter Flick, a religious expert with the International Society for Human Rights in Germany, told the publication DW. “A real citizen is Muslim, and those who aren’t Muslim are seen as suspicious. Christians aren’t equal. They don’t have full rights.”

Moreover, the Turkish government does not recognize the title “the Ecumenical Patriarch of Constantinople,” which represents 300 million Orthodox Christians worldwide.

“He has not been able to wield this title as he should,” said Flick. “And this is a historic title that’s been around since the 6th century. He isn’t referred to as ‘Ecumenical Patriarch’ within Turkey. The name is accepted overseas, but in Turkey he can’t use that title, which was afforded by the European Convention on Human Rights.”

Another indication of Turkey’s discrimination against its Greek-speaking Orthodox citizens is the situation of the Halki seminary in Istanbul, or the Theological School of Halki, the main school of theology of the Ecumenical Patriarchate of Constantinople. It was closed by the Turkish state in 1971 and it has not been reopened.

The Turkish state has also confiscated much real estate belonging to Greek Orthodox Christians.

“Many properties have been lost over the past few decades, for example office buildings, orphanages and other institutions,” added Flick.

Tyrkia har seilt under et sekulært flagg. Det har kun tjent som et cover for en systematisk islamisering. Tyrkia er et NATO-land som fører krig mot kristendommen. At Vesten godtar denne krigen og egne verdier er et dårlig varsel.

 

https://pjmedia.com/blog/turkey-builds-9000-mosques-bans-orthodox-christian-liturgy/?singlepage=true