Tyrkia er inne i en omfattende islamiseringsprosess, noe man ikke minst erfarer i skoleverket, det skriver Klassekampen i en større reportasje mandag 25.juli.

Klassekampen skriver at i de siste dagene er 15.200 ansatte suspendert av det tyrkiske utdanningsdepartementet, mens 1.577 dekaner og instituttledere ved landets universiteter er i ferd med å få sparken. Ytterligere 21.000 privatlærere har fått inndratt tillatelse til å undervise.

Klappjakten på lærerne er ifølge Klassekampen en direkte konsekvens av maktkampen med Gülen, men må ifølge avisen sees i et større perspektiv: Utrenskningen rammer også sekulære lærere, ikke bare tilhengere av Gülen.

Tyrkia hadde fram til 1971 flere muslimske skoler, de såkalte Imam Hatip skolene, som ga elevene kvalifikasjon til å studere. Denne retten mistet de da de militære nettopp hadde gjennomført sitt andre militærkupp. Ved disse skolene er opp mot en tredjedel av undervisningen satt av til sunni-islamske studier.

I 2002, da AKP vant valget, hadde Imam Hatip skolene omtrent 65.000 elever, i 2014 var tallet steget til nesten én million, dvs ni prosent av alle skoleelever i Tyrkia. I følge Klassekampen har den store økningen skjedd ved at landets skoler har blitt reformert, slik at de frivillig, eller med tvang, omdannes til Imam Hatip skoler, en reform som har møtt stor motstand hos religiøse minoriteter i landet. Den europeiske menneskerettighetsdomstolen har da også to ganger dømt Tyrkia for å tvinge religiøse minoriteter til å delta i sunni-muslimsk undervisning.

Recep Erdogan var lenge alliert med Fethullah Gülen der deres felles mål var å knekke kemalistenes innflytelse i samfunnet, og den islamiseringen av skolene som fant sted fram til 2013 synes å være et samarbeid mellom de to. Bruddet mellom de to førte til et skifte i utdanningspolitikken. Erdogan har siden da tvangsnasjonalisert hundrevis av private gülenskoler, skoler som var et viktig rekrutteringsverktøy til embetsverket.

Recep Erdogans islamisering av Tyrkias skoler er kanskje et av de tydeligste tegnene på at han mener alvor i sitt arbeid med å kvitte seg med arven fra Kemal Atatürk: Den som kontrollerer skolen, kontrollerer folkets sjel.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂