Alle de 382 valgkretsene er talt opp og resultatet er offisielt og endelig: Leave fikk 52 % og Remain 48 %. Det er presis omvendt av de målingene som ble offentliggjort onsdag og torsdag.

While England voted overwhelmingly for Brexit, Scotland and Northern Ireland backed Remain. Statements are expected to be made by Sinn Fein and the SNP later today calling for a breakaway from the Union. London backed Remain but the turnout was lower than expected because of bad weather.

Igjen har meningsmålingene tatt feil. Det tyder enten på at folk ikke lenger sier sin mening, og/eller at meningsmålerne lager premisser som ikke fanger opp meninger de ikke liker. Hvis visse meninger ikke er legitime vil det oppstå en sirkelbevegelse hvor folk merker at de ikke bør si visse ting, og hvis målingene helst ikke vil reflektere dem, blir målingene misvisende.

En slik sirkel ser ut til å gjelde store deler av det politiske miljøet. Vi vet ikke lenger hva folk tenker for politikere og medier vil helst ikke vite det.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂