Kommentar

28 dager før britiske valg så er det purdah som gjelder. Dette er nedfelt i lovverket under Political Parties, Elections and Referendums Act 2000. I denne perioden skal regjeringen avstå fra å påvirke velgerne til fatte beslutningen om hva de vil stemme for og på. Det spørs vel om de greier å holde seg i skinnet.

Den største kampanjen for Remain er allerede overstått. Alle husstandene fikk tilsendt en tjukk folder som forklarte hvorfor regjeringen mente at det var mest forsvarlig å forbli i EU. Dette så ut til å forskyve opinionen. Plutselig var man ikke lenger så skråsikre på proteststemmen som ropte «nå er det nok, vi vil ut!». Det ble også bemerkelsesverdig stille fra Leave-leiren. Kanskje samlet de krefter for å komme sterkere mot slutten? Meningsmålingene har vist mellom 12 og 18 prosentpoeng ledelse for Remain den siste uken. Tidligere målinger viste dødt løp. Har luften gått ut av ballongen for Leave?

Kysten

De som bor langs kysten er mest skeptiske til EU. De stemmer også Ukip i større grad enn andre.

Av de over 60 år, så er kvinner mer konservative enn menn. Det er kvinner under 40 år som er de rødeste. Resultatet av folkeavstemningen vil være helt avhengig av hvilke velgergrupper man greier å mobilisere på selve valgdagen.

De er visst ingen grenser for hva som vil skje hvis Storbritannia går ut av EU: Krig, jordskjelv, sult, dyre sydenturer, Svartedauen… – alt man har i vente skulle man finne på noe så «uansvarlig». Remain har tatt’n helt ut:

98993842_A_mural_of_Donald_Trump_embracing_Boris_Johnson_is_seen_on_a_building_in_Bristol_Britain_Ma-large_trans++eo_i_u9APj8RuoebjoAHt0k9u7HhRJvuo-ZLenGRumA

Donald og Boris kissing som Honecker og Bresjnev i gamle dager

Remain satser på de yngre. Studentene. For de vil helst bli i EU. Problemet er at mange av den kommende eliten ikke aner når valgdagen er. Det er bare 51% som sier at de vil stemme. Og de må registrere seg. 23. juni er ikke bare like etter at studieåret er ferdig og mange har tatt med seg ryggsekken til Thailand, men Glastonburyfestivalen starter onsdag 22. juni. I valget mellom Coldplay og EU-valg så velger de…?

Nåja, alle befinner seg ikke på Glastonbury, bare 150.000 eller noe sånt. De er verre med registreringen – for mange er registrert på studieadressen og ikke hjemme hos mor og far. Men kan forhåndsstemme selvsagt, men da må man søke om det før 8. juni. Eller man kan stemme «by proxy», dvs, noen andre stemmer i ens sted (butleren, imamen, naboen?). Men det må man også søkes om på forhånd.

De er engstelige for at de ikke greier å mobilisere ungdommen, mange som aldri har stemt på noe som helst. Starbucks og Tinder lanseres som «EU-debatt-møteplasser». Blant initiativtagerne for å mobilisere den litt uinteresserte ungdommen finner vi blant annet Hope not Hate – en organisasjon som pusher multikultur som den nye religionen. Nei, det gis ingen premie for å gjette hvilket standpunkt de forfekter i EU-avstemningen.

starbucks_2421590b-large_trans++pJliwavx4coWFCaEkEsb3kvxIt-lGGWCWqwLa_RXJU8

Starbucks blir vertskap for 50 møter rundt om i landet. Kaffe, date og ja til EU?  

Men mye kan skje på fire uker. ONS (britiske SSB) melder idag at netto innvandring er den nest høyeste som noen gang er målt. Netto innvandring for 2015 var 333.000. Cameron lovte for andre gang ved siste parlamentsvalg at dette tallet skulle ned til under 100.000 i året. Nigel Farage har hele tiden hatt rett i at man ikke kan kontrollere innvandringen så lenge man er med i EU.

Innvandringen er det tyngste argumentet til Leave-kampanjen. Mangel på grensekontroll, og rett til selv å sette et tak på antallet som kommer, gjør at mange vil stemme for Brexit.

2f1e7211

Når det gjelder hvorfor folk migrerer til og fra Storbritannia, så bør nok ONS komme opp med noen flere alternativer enn jobb og utdannelse:

ONS

En av de tingene som irriterer britene mest er informasjonen om at et rekordantall (77.000) av EU-migranter har kommet til landet uten jobb i sikte. Det skulle være en del av avtalen at man ikke skulle komme hit uten at man på forhånd hadde sikret seg en jobb. Boris Johnson minnet om dette:

«EU net immigration alone represents a city the size of Colchester, 77,000 EU immigrants have come here without any kind of job at all, despite the promises we heard from the Prime Minister and others that they would get changes in the EU treaty insisting people would have to have a job before they came here.»

Boris Johnson kommenterte videre kvartalsrapporten til ONS på denne måten:

«no public consent for the scale of immigration we are seeing» and the situation was «completely out of control».

He said that the only solution was to leave the EU, saying that a vote to stay in the union would mean people «kissing goodbye permanently to control of immigration»

Remain-tilhengere forsøker å drukne Boris Johnson i støy

Det er kun britiske statsborgere som har stemmerett ved denne folkeavstemningen. Man hørte så mye om registrering at folk trodde at det var en spesiell registrering for å bevise at man var britisk statsborger. Men det kan ikke ha vært tilfelle, for i min husholdning kom datterens stemmekort i posten igår og det samme gjaldt for andre jeg kjenner.

I 2015 så var det 44.722.000 som var registrerte velgere til parlamentsvalget, men det inkluderte også innvandrere fra EU-land. Det var 30.691.380 som stemte (69%). Det koster rundt 14.000 kroner å søke om britisk statsborgerskap. Man vil anta at det er svært få som har gjort dette for å kunne stemme ved EU-valget…

De viktigste ukene i Storbritannias nære historie er herved begynt.

The Telegraph    BBC    Sky News