Foto: Kø for å stemme på University of Lincoln

I skrivende stund er det tyve minutter igjen til valglokalene stenger i Storbritannia. Da har folket igjen stemt over Brexit – men denne gang i form av et parlamentsvalg.

Labour har mobilisert hundretusener av unge som vil forbli i EU. Det er lange køer på universitetene. Men er det nok? Vil det bli et «youthquake» hvor Jeremy Corbyn blir statsminister og hele Brexit reverseres?

At the University of Kent, there were huge queues of students waiting to cast their vote. Students lined up along one pavement as they waited patiently to have their say

Allerede er det kommet klager over juks. I Storbritannia trenger man ikke vise legitimasjon for å stemme. Man trenger ikke engang å huske å ta med seg stemmekortet, det er nok å oppgi navn og adresse. Dette har ført til tilfeller hvor «riktig» beboer på adressen møter opp for å få beskjed om at de allerede har stemt!

Det er Labour som er imot å innføre legitimasjonsplikt. De fattige har ikke nødvendigvis noen ID med bilde på, sier de, så da er det udemokratisk  innføre legitimasjonsplikt. De er redde for at en slik legitimasjonsplikt vil gå utover deres velgere.

Så er det post-stemmesedlene. Her er det også duket for at registrerte velgere får beskjed av mann/familie/imam om hvem det skal stemmes på. Problemet er velkjent og kalles for «postal voting communities». Men også mange eldre konservative pleier å stemme via post. BBCs journalist Laura Kuenssberg kommenterte at post-stemmene tegnet et mørkt bilde for Labour. Aktivister fra Labour ville politianmelde Kuenssberg for å bryte valgloven med uttalelsen, men det viste seg at kommentaren var fra dagen før, og dermed innenfor lovverket.

Det rapporteres om en enorm oppslutning om valget med lange køer utenfor valgkolene i hele landet. Både Labour og Toryene mener at det er i deres favør.

Voters have described the longest queues they have ever seen at polling stations, including here in Putney, south-west London, as Britain holds a generation-defining election with the future of Brexit at its heart

De lengste køene noensinne, sies det.

For de som vil sitte oppe i natt, så er disse ti valgkretsene en god indikasjon på utfallet. Legg til 1 time på klokka:

Valgdagsmålinger gir ikke nødvendigvis rett svar. Ved Brexit-avstemningen i 2016 så ga målingen 52 % til Remain og 48 % til Leave. Korrekt resultat var omvendt. Dette var forøvrig en folkeavstemning som var teknisk vanskeligere å måle på valgdagen enn vanlige parlamentsvalg.

Denne valgdagsmålingen viser en stor seier for Boris Johnson. Med slike marginer skal det mye til for at BBC tar feil.

 

Forhåndsbestill Halvor Foslis nye bok til spesialpris her!