Nytt

Partileder for det svenske partiet Feministisk initiativ, Gudrun Schyman, ser ingen grunn til å stramme inn på asylpolitikken. Alle tilfellene av seksuell trakassering på nyttårsaften rundt om i Tyskland, Sverige og Finland er ikke noe vi skal frykte. Svenske menn skal i følge Schyman være svært aktive innen seksuell trakassering av kvinner. Det faktum at hendelsene på nyttårsaften er utført av nordafrikanere og arabere er av liten eller ingen betydning. Kulturer og normer endrer seg, så dette går seg nok til, er hva feministene i Sverige tenker om saken.

Schyman

Feminister er ikke hva de engang var.

En annan tolkning som vissa forskare föreslår är att trakasserierna och våldet mot kvinnor faktiskt är högre här än i många andra länder. Vissa män provoceras av kvinnor som tar plats. Hatet och hoten mot många kvinnliga journalister, programledare, artister och politiker är reaktionen.

Vissa former av övergrepp och förtryck är nya i Sverige. Könsstympning är ett sådant våld som vi måste lägga mer resurser på att förebygga och ge de som utsätts bästa möjliga vård. Övergreppen talar inte på något sätt emot en solidarisk flyktingpolitik – tvärtom. Normer och sedvänjor är föränderliga – det finns ingen ursprunglig och statisk folksjäl som styr våra beteenden. I allt fler länder når arbetet mot könsstympning framgång. Genom ökad kunskap förstår människor att det är skadligt. På samma sätt kan vi tillsammans motverka trakasserier och våld.

metro.se