Nytt

Kulturkampen i USA rundt vestlige/kristne verdier vs islam skjerpes. Evangeliske Wheaton College i Illinois har permittert en kvinnelig professor som skrev på Facebook at kristne og muslimer tilber samme Gud.

Wheaton har et protestantisk trosgrunnlag alle lærere må underskrive på. Professoren, Larycia Hawkins, har vært ansatt i ni år, og skolen har forsøkt å få henne til å slå fast at hun står på skolens teologiske grunnlag. Opp gjennom årene har det vært uoverensstemmelser.

usa.larycia.hawkins

Det var i adventstiden at Hawkins iførte seg en hijab i solidaritet med muslimer. Hun begrunnet hvorfor på facebook:

“I stand in religious solidarity with Muslims because they, like me, a Christian, are people of the book,” Hawkins wrote on Facebook. “And as Pope Francis stated last week, we worship the same God.”

It’s unclear what specific statement Hawkins was referring to from Pope Francis, though the pontiff said in November that “Christians and Muslims are brothers and sisters.” The Catholic Church has taught since the Second Vatican Council that Muslims and Christians worship one God, though they view Jesus differently.

For et evangelisk college handler dette om noe mer enn en smaksak, slik troen er blitt i Norge. Det handler om trosgrunnlaget. Den evangeliske bevegelsen tar treenighetslæren alvorlig, og det er liten tvil om at den er noe muslimer ikke kjenner eller vedkjenner seg.

Roy Oksnevad, the director of the Muslim Ministry Program and Wheaton’s Billy Graham Center for Evangelism, says that the difference between the two religions is a significant one.

Oksnevad, an evangelical, told the Post that Christians and Muslims worship the same God “in a very generic sense,” in that they believe that God is eternally existent and all powerful.

“But when it comes down to specific revelation,” Oksnevad said, “there is a huge difference in that (the Christian) God shows himself as a Trinity. Islam says, ‘Sorry, he is not personable nor is he knowable.’”

I Norge ville en slik sak blitt en sak for mediene, som ville forsvart Hawkins ut fra diskrimineringshensyn og det er liten tvil om hvem som vinner en slik tvekamp. I USA er den evangeliske bevegelsen så stor at et slikt utfall ikke er like opplagt.

Skolen ba Hawkins komme med en utdyping av sitt teologiske ståsted, noe hun gjorde i en erklæring 17. desember. Skolen var ikke fornøyd og ba om presiseringer, det har Hawkins nektet å gjøre. Hun ble derfor permittert ut vårsemesteret.

 

https://www.washingtonpost.com/news/acts-of-faith/wp/2016/01/05/wheaton-is-planning-to-fire-professor-who-said-muslims-and-christians-worship-the-same-god/