Fathima Rifqa Bary.jpg

Ei ung jente som flyktet fra den muslimske familien sin etter at hun konverterte til kristendommen, har blitt et eskalerende stridstema med juridiske overtoner mellom evangelikale kristne og muslimer i USA.

Av frykt for at faren ville drepe henne flyktet 17 år gamle Fathima Rifqa Bary fra hjembyen Columbus i Ohio til Orlando i Florida den 19. juli.

Jenta forteller her sin egen historie. I fullt raseri truet faren med å drepe henne da han oppdaget at hun var kristen.

Det muslimske miljøet rykker ut og føler seg stigmatisert og krenket. Universitetsintellektuelle bagatelliserer at såkalte æresdrap finner sted. De betegner saken som islamofobisk. I deres øyne er det de evangelikale kristne som er problemet siden disse, ifølge professorene, målbærer stereotypier som nører opp under uvitenhet og vold.

Imam Tariq Rasheed, director of the Islamic Center of Orlando:

«There is not a single verse in the holy Quran that stops a person from exercising the freedom of choosing his or her religion. There is nothing about a punishment if you change your religion,» Rasheed said.

Though there are Muslim nations where «honor killings» are condoned, it is not for leaving Islam, said Gwendolyn Zoharah Simmons, assistant professor of religion at the University of Florida. Non-Muslims often confuse «honor killings» with a provision in ancient Islamic law that calls for capital punishment for Muslims who leave the religion. But that law is applied by a court, not by individuals or family members, as is the custom with «honor killings,» which usually involve adultery or fornication by unmarried women.

«They assume the law and the Quran are synonymous, and they are not,» Simmons said. «The Quran is not a law book.»

Fathima Rifqa Bary herself may be confused about the difference between capital punishment under Islamic law and honor killings, Simmons said.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂