Tavle

Det er ofte de små notisene som ofte forteller hvilken retning verden går, de små skrittene, de som til sammen tar oss til et sted mange av oss ikke liker tanken på.

I dagens Klassekampen var det en av disse notisene, den forteller en historie fra Nederland, fra Rijksmuseum i Amsterdam. Landet og byen som er så liberal at alt som kan støte noen er i ferd med å bli bannlyst.  Denne gangen gjelder det potensielt støtende ord, verkstitler og beskrivelser.

Det er The New York Times som kan berette at ord som «dverg», «indianer» og «neger» trekkes fram som konkrete eksempler på ord som vil erstattes fra museet. Det vil blant annet få følge for Simon Maris’ «Young Negro Girl» fra 1900, som nå vil hete «Young Girl Holding Fan».

Og med ett tror mange av innbyggerne i Nederland at de holder en langt høyere moralsk standard enn resten av Europa, mens noen forhåpentligvis forstår at denne frykten for å støte noen til slutt vil ramme oss alle.