Sakset/Fra hofta

Det er mange årsaker til den store migrasjonen vi ser over Middelhavet. Det snakkes om fattigdom, krig, nød og desperasjon. Mange europeere tror at det er de mest desperate og fattigste som vil til Europa, men de fattigste har hverken midler eller muligheter til å forflytte seg de store avstandene for å nå frem til Nord-Afrikas kyst hvor menneskesmuglere og stor risiko for drukningsdød venter dem. Det er allikevel enklest å tro at det er de fattigste som kommer. For da kreves ingen kritisk sans eller kynisme og ens godhet kan overstråle alle andre.

Mange fikk med seg innlegget til den gode Evy Ellingsvåg som i Dagbladet skrev at hun både var møkk lei, drittlei og skittlei. For henne er ikke realitetene virkelige, de er bare myter og påstander. For hun er skråsikker i sin sak. Hun har enerett på sannheten. Mener hun.

vi oppfordrer henne herved til å lese denne artikkelen fra BBC hvor de har funnet nok en «push»-faktor i Afrika: Kjedsomhet. Ja, du leste riktig. Folk er villige til å risikere livet over havet i en livsfarlig farkost fordi de KJEDER SEG.

_85072862_rachid

Det er ikke så spennende å bo i Algerie. Mange vil aldeles ikke «helst være hjemme» slik Evy tror.

Many people trying to start a new life in Europe want to escape war or extreme poverty, but large numbers of young Algerians are willing to risk death crossing the Mediterranean because they are bored and fed up with the lack of opportunities at home.

BBC intervjuer Rachid som vil vekk fra Algerie. Rachid har allerede forsøkt tre ganger å ta seg over til Sardinia. En gang greide han å tilbringe åtte måneder i Frankrike før han ble oppdaget og sendt tilbake. Han har også blitt sendt tilbake fra Italia. Situasjonen hans er langt fra desperat. Han har både bolig og jobb. Ikke er han forfulgt eller truet på livet heller. Men han kjeder seg.

«Even though I’m free, my life here is like a prison,» Rachid says. «As soon as I get a call about a boat, I’ll be off again to try to reach Sardinia.»

Rachid is a harraga. The word means «path burner» in Arabic, a runaway who flees his or her country for a better life elsewhere. It also describes the practice of setting fire to identity papers to avoid being traced and repatriated.

Over the past decade, Sidi Salem has become a famous launch pad for illegal migrants. The Italian island of Sardinia can be reached in just 12 hours with the right weather conditions.

Algerie har store olje- og gassressurser. Både helsevesen og utdannelse er gratis for de 35 millioner innbyggerne. Allikevel vil mange til Europa. De lider av FOMO – fear of missing out.

President Bouteflika has blamed satellite TV for spreading propaganda about «a pseudo overseas prosperity». And the internet may also have helped to give Algerian youth a chronic, collective case of FOMO – Fear of Missing Out as the diaspora relay tales of social, religious and sexual freedoms and a lively nightlife as well as better job prospects abroad.

Kamel Daoud, en av landets mest kjente forfattere sier at det ikke er økonomi, men kjedsomhet som driver de unge til å forsøke å komme seg til Europa.

«Our harragas don’t leave the country because they are poor or jobless…. even if that’s what they say,» he wrote in Le Quotidien d’Oran, the daily paper from Algeria’s second largest city. «They leave because here, in this country, their lives are pointless, there’s no room to dream, and worst of all, there’s no fun, no laughter, no kissing, and no colour.»

Livet er for kjipt – ihvertfall i Algerie.

BBC

Les også

-
-
-
-
-
-