Nytt

Under en katolsk konferanse i Philadelphia kom det frem at mens USA siden oktober 2014 har sluppet inn 906 syriske muslimer, har bare 28 kristne syrere fått visum.Global.Catholic.Network.

 


According to federal data, since October 2014, 906 Muslim refugees from Syria were granted U.S. visas, while only 28 of Syria’s estimated 700,000 displaced Christians were given the same. Even when accounting for population percentages (Christians account for 10 percent of the religious makeup of Syria), the numbers of visas granted seems widely disproportional.

 

Archbishop_Jean_Clement_Jeanbart_of_Aleppo_1_and_Archbishop_Bashar_Matti_Warda_of_Erbil_at_the_KofC_Conference_in_Philadelphia_on_Aug_4_2015_Credit_Knights_of_Columbus_EWTN_8_5_15

Chaldean Archbishop Bashar Warda of Erbil (to the right) and Melkite Archbishop Jean-Clément Jeanbart of Aleppo (left) spoke at an Aug. 4 press conference at the Knights of Columbus 2015 Convention in Philadelphia about the situation for Christians in the Middle East.

Biskopene hadde vanskelig for å tro at forskjellsbehandlingen skyldes signaler fra øverste hold, men de var ikke i tvil om at det er forskjellsbehandling:

“Our people are asking these questions: how come we apply for the American visa and are denied?” Archbishop Warda said.

“This is a clear case of persecution,” he added.

“They’re being denied visas while others who have participated (in the violence) or at least were silent can go.”

De kristne fordrives og utryddes fra områder som de har bodd på helt siden urkristendommens tid. Det som skjer har episke dimensjoner. Likevel er det som om Vesten ikke vil ta det inn over seg.

Det som skjer er et stort tap, både for regionene, for menneskene som må forlate sine hjem, for kristenheten og sivilisasjonen. Erfaringsmessig er det et svært dårlig tegn for et land når jøder eller kristne blir fordrevet. Irak hadde en gang en stor jødisk befolkning. Nå er det de kristne som står for tur.

Iraq alone has seen a massive emigration of Christians. The Christian population has plummeted to 300,000, down from about 1.5 million before the 2003 U.S.-led invasion of the country. Within the last year, tens of thousands of Christians in Mosul and Bakhdida were forced to flee, pay exorbitant fines, or die at the hands of the Islamic State. Many have left the country, while the remaining Christians relocated to Erbil, in Iraqi Kurdistan.

Snur ryggen til de kristne

Erkebiskop Warda av Erbil undret seg over at politiske ledere ignorerer de kristnes lidelser mens de er oppsatt på å understreke at islam betyr fred. Dermed kritiserte han også Barack Obama som mer enn noen har understreket at islam betyr fred, og helst ikke vil ta ordet islam og terror i sin munn. Kanskje antydet han dermed at færre visa til kristne reflekterer en uvilje mot å erkjenne hvem det som forfølges og av hvem.

Archbishop Warda said one of the most important things Americans can do is to speak out about the violence being done to Christians in the Middle East.

“All the statements (by U.S. government and media) have not condemned strongly what damage it is doing,” he said.

“What they are saying is just ‘This is not the true Islam. This is violating the picture of Islam.’ The issue for them is the image of Islam, but none of these statements speak about the victims, about what has been done to the victims, they are not even mentioned. And that is one of the questions our people have.”

“Please remember this: this is part of your heritage, this is part of being an American. Please speak for the persecuted around the world, especially for the Christians today,” he added.

Når staten svikter må private trå til. Konferansen i Philadelphia var arrangert av Knights of Columbus, en hjelpeorganisasjon som har samlet inn 3 millioner dollar. En av lederne Carl Anderson sa om de kristne i Midtøsten:

“What is their only crime? To believe in the one who said 2,000 years ago, ‘love thy neighbor,’” Anderson said of Christians in the Middle East. “The blood of these martyrs cries out to heaven for justice, and to you and me for help.”