Nytt

Israels problem er ikke bare gale ungdommer som løper rundt og kaster brannbomber mot kirker og palestinske landsbyer. Mer alvorlig er rabbinere som preker supremasistiske, etnosjåvinistiske budskap som rettferdiggjør vold mot ikke-jøder.

Vatikanets stedlige representant i Israel har bedt riksadvokaten reise sak mot en av dem, Bentzi Gopstein. Forrige uke sa han i en offentlig debatt at det å brenne kirker var i overensstemmelse med jødisk lov.Ynetnews.com.

israel.bentzi.gopstein

Foto: Israel har fått ekstreme rabbinere som tåler sammenligning med ytterliggående islamister. Bentzi Gopstein er en av dem. Det kommer kanskje som et sjokk på mange, men det er sant.

 

During a panel discussion at Jerusalem’s Netivot Hochma on Wednesday, Gopstein said that «burning idolatry» is a legitimate Jewish practice that was stipulated by Maimonides, the Medieval Jewish sage.

Gopstein is the chairman of Lehava, an organization that seeks to prevent the «assimilation» of Jewish Israelis.

Gopstein er ikke alene. Radikale rabbinere har lenge fisket i rørt vann blant settlere, skriver Annie Slemrod i the Independent.

In 2009, Rabbis Yitzhak Shapira and Yosef Elitzur, leaders at a seminary in the settlement of Yitzhar, drew controversy with The King’s Torah, a book on the permissibility of killing non-Jews.

The authors claim Jewish law allows the killing of non-Jewish children because of the future threat they may pose. “There is reason to harm children if it is clear that they will grow up to harm us,” it says.

The authors were arrested on suspicion of inciting racial hatred after the book’s publication but were released and were never charged. In 2011, Elitzur was banned from entering Britain because of the book.

Dette er farlige tanker for Israel og jødene. De er ikke bare ondsinnede, men bekrefter antisemittiske stereotyper.

Også da Barcuch Goldstein begikk massakren på 29 muslimer i Hebron i 1994, var det rabbinere som gikk god for hans handling.

Rabbi Yitzhak Ginsburgh, the president of the Yitzhar religious school and the authors’ teacher, drew fire in the 1990s for praising Baruch Goldstein, the settler who in 1994 massacred 29 Palestinians as they were worshipping in a mosque at Hebron’s Cave of the Patriarchs. He justified Goldstein’s actions by saying they fulfilled the Jewish legal principle of “revenge” – the very phrase marked on the house burned down in the early hours of yesterday morning.

Det er vanskelig å forestille seg at en rabbinere kan si noe så vanvittig som det en av dem gjorde etter Goldsteins «rampage».

Rabbi Dov Lior, the former chief rabbi of the settlement of Kiryat Arba, is said to have personally counselled Mr Goldstein. After his death, the rabbi deemed him “a holier martyr than all the holy martyrs of the Holocaust”.

Hvis venner av Israel blir forlegne av slike ekstremister, tyder brannen i en kirke og brannbomben mot den palestinske familien på at tiden har løpt fra denne tålmodigheten. Lyspunktet er at det offisielle Israel tar trusselen dødsens alvorlig og vil gjøre hva som trengs for å fjerne den.