Nytt

Helle Thorning-Schmidt la opp til at valget skulle bli et valg mellom henne og Lars Løkke Rasmussen som personer. Samtidig drev partiet en partiet som skulle skremme velgerne fra å stemme på Dansk Folkeparti, da det ville være det samme som å stemme på Lars Løkke.

Valgkampen var velsmurt og profesjonell. Socialdemokraterne ble igjen landets største. Men strategien slo feil. Velgerne lot seg ikke skremme. De flokket til Dansk Folkeparti som aldri før.

Derfor har Thorning-Schmidts nederlag en ekstra dimensjon: Hun solgte og solgte seg selv og partiet, smilte og avbrøt Lars Løkke ustanselig, backet av journalister som lot alle hemninger fare. Likevel virket det ikke. Velgerne avviste blandingen av invitt og trussel: De beveget seg mot høyre.

Jyllands-Postens politiske redaktør Christine Cordsen:

Da statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) udskrev valget, gjorde hun det helt bevidst til et valg mellem hende og Løkke. En kamp om hvem af de to, der skulle være statsminister efter valget. Den kamp tabte hun. Men først og fremmest fordi det åbenlyst ikke lykkedes Socialdemokraterne at bruge Løkkes troværdighedsproblemer til at kyse DF-vælgerne.

De mange kampagner om, at en stemme på Dansk Folkeparti er en stemme på Løkke, har ikke virket. Heller ikke at erhvervsminister Henrik Sass Larsen (S) i det meste af valgkampen var dedikeret til at banke løs på Dansk Folkeparti og DF’s økonomiske politik.

Kan det også ha noe å gjøre med kvaliteten på socialdemokratiske politikere? Norske medier unngår systematisk å si noe negativt om venstresiden. Næringsminister Henrik Sass Larsen er en omstridt person. Da han var påtenkt som finansminister av Helle Thorning ble han nektet sikkerhetsklarering av PET pga sine relasjoner til Bandidos.

frederiksen

Avtroppende justisminister Mette Frederiksen omtales som Thorning-Schmidts mulige etterfølger. Kort før valget meldte BT at hun har sendt barna i privatskole. Det har også mange andre ledende politikere på venstresiden. Den slags tærer både på tilliten hos velgerne og på profilen. Det blir for stort sprang mellom liv og lære når man hele tiden taler om de svake.

Selv tilhører de de sterke og vil at barna også skal gjøre det.