Det er ikke bare Helle Thorning-Schmidt som er ute. Også sosialismen slik vi har kjent den gjennom et århundre kan være på vei ut.

Thorning-Schmidt la den økonomiske politikken så langt over til høyre som mulig for å holde tritt med tidsånden. Så langt at SF etter en stund fant at de ikke kunne være med. Det hjalp likevel ikke.

Forskjellen på Danmark og Norge er at Danmark ikke har råd til å finansiere en politikk som ikke er bærekraftig. Det kan Norge med oljepengene. Norge får dermed et Kuwait-syndrom med en spesiell vri: det finansierer velferdsstatens undergang med en historisk gylden sjanse som ikke kommer igjen.

På ett område har Thorning-Schmidt liberalisert reglene: på innvandringens. Her har hun ifølge koalisjonspartneren Radikale Venstre innført 45 lempelser.

Det har fått asyltallene til å eksplodere. Asylanter innlosjeres på studenthus sammen med de studerende.

Ikke bare har Socialdemokraterne tapt. Dansk Folkeparti har fosset frem. Det er et skifte så markant at det ikke kan unnlate å gjøre inntrykk. DF vil forsvare velferdsstaten. Det har en god del til felles med Socialdemokraterne. Men Socialdemokraterne har ikke villet forsvare danske interesser. Det har foretrukket det internasjonale perspektiv. Det universelle. Det ble deres bane, slik det også vil bli det i Sverige og Norge.

Over hele Vesten er liberalismen i krise. De borgerlige liberale kan tillate seg å leke velgjørere med andres penger, slik som Radikale Venstre. Det kan ikke Socialdemokraterne. De må ta hensyn til vanlige mennesker. Når det svikter overtar DF.

Hvis Fremskrittspartiet hadde studert DF litt nærmere hadde ikke partiet ligget rundt 10 %, og det hadde garantert brutt med Høyre over Syria-forliket. Carl I Hagen og Pia Kjærsgaard har en god del til felles, men ikke Siv Jensen.

DF har posisjonert seg i forhold til at den historiske pendel svinger fra sosialisme mot høyre. FrP har vært mer hissig på statsrådsmakt enn virkelig makt.

Hvor svinger pendelen? Hva skal makten brukes til? Venstre har ikke vært imponerende. Liberal Alliance seiler opp som en joker. De konservative er nesten utradert.

Så hva vil oppstå i spenningen mellom Venstre og DF?

thulesen.dahl

Hvorfor blir ikke partiformann Kristian Thulesen Dahl  (bildet)statsminister spurte venstrefløyen, det ville passe deres propaganda.

Svaret er at Thulesen Dahl ikke klarer å samle de 90 mandater som må til for å danne regjering. Men det gjør Lars Løkke Rasmussen.

Danmark får en regjering der forvandlingen av Danmark til det ugjenkjennelige går litt saktere. Det er det bud flere kritikere på høyrefløyen kommer med.

Men politikk handler om håp. Dansk Folkepartis gevaldige seier viser at folket er i bevegelse. Det var et klart nei til at et lite land med fem millioner skal legges åpent for de menneskemasser som er i bevegelse ut av Midtøsten og Nord-Afrika. Det har ingenting med mangel på empati og medmenneskelighet å gjøre. Det er rett og slett et spørsmål om å bevare Danmark dansk. Det er politikernes plikt, og de som forlater denne forpliktelse vil ikke velgerne gi tillit.

Internasjonal presse har svinet til dansker og danske politikere, også norske journalister. Men de skriver ikke om Enhedslisten som ligger an til å bli Københavns største parti, utrolig nok.

Det er bare et par år siden Enhedslisten ville legge ned politi og forsvar. De er de svakestes forsvarere, alltid, helt uten tanke på hvor verdiene skal hentes fra og om de gjør mennesker til klienter i stedet for selvstendige. Politikken er fremfor alt grenseløs. Men den er grenseløs på den måten mediene også vil ha den. Derfor kommer det ingen kritikk av Enhedslisten i hverken norske eller internasjonale medier. Johanne Schmidt Nielsen er en av deres egne.

Mediene vet at Socialdemokraterne stamper i motbakke. Derfor forsøkte de å gjøre valget til et presidentvalg, mellom den vakre Thorning-Schmidt og den middelaldrende Løkke Rasmussen som de skandaliserte så godt de kunne med gamle historier.

Det var et usedvanlig skittent spill. De lykkes ikke, og de største taperne er Journalistisk Venstreparti.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂