Har journalister empati? Empati betyr grovt sett ”evnen til å sette seg inn i andres følelser”- Wikipedia har en lang artikkel om emnet, for dem som ønsker å sette seg inn i det.

Dekningen av valget i Israel tyder på at dette er forsømt i norsk journalistutdannelse.

IMG_0580

Per Kristian Haugen i Aftenposten, ledsaget av en smakfull illustrasjon som fremstiller Netanyahu som Rambo, er således typisk.

Frykt er i følge Haugen det som har ført til at Netanyahu sitter fast i statsministerstolen – det og intet annet.

Om Israelere føler frykt, hvor kommer så den frykten fra? Er det en irrasjonell frykt, kun basert på paranoia, eller er den basert på realiteter?

Haugen føyser bort frykten for Irans atomvåpenprogram som ubegrunnet. I følge ham har Netanyahu advart mot dette i tyve år, uten at programmet har materialisert seg, ergo vil det aldri bli en realitet.

En slik oppfatning tar utgangspunkt i norske forhold, hvor begrepet eksistensiell krig er teoretisk. En slik luksus kan Israel ikke tillate seg; heller ikke  om statsministeren het Herzog. Dette ligger i psyken på så å si all israelere, og har sin bakgrunn ikke bare i folkemordet under andre verdenskrig, men også senere forsøk fra arabiske nasjoner, helt fra krigen mot opprettelsen av staten Israel – en krig i strid med internasjonale vedtak.

Internasjonale vedtak, og den mye omtalte internasjonale ”lov” er ellers noe bare Israel er forpliktet til å følge i regionen, etter norske medias forståelse. Et faktum som ofte overses er at Israel og Iran slett ikke er naboland, men er adskilt fra hverandre med noe sånt som et tusen kilometer, eller herfra til Sentraleuropa. Kanskje det hadde gjort noe med norsk psyke om et regime i Sentraleuropa på ukentlig basis truet med å utslette oss?

Så har vi det evigvarende problemet om en ”palestinsk stat”. Haugen skriver om den slik: ” I Netanyahus skrekkvisjon flyter Hamas og Den islamske stat (IS) sammen.”

Og hvorfor skulle ikke Netanyahu og Israelere flest ha en slik skrekkvisjon? Kjenner ikke Haugen til den evinnelige Hamas-propagandaen om å utslette Israel og jødene? Har han virkelig slik manglende innlevelsesevne at han i fullt alvor mener israelere skal overse det opplagte? Er han av dem som mener at tusener av raketter avfyrt inn mot israelsk territorium egentlig bare var festfyrverkeri? For israelere er selvmordsbombene for noen svært få år siden et høyst levende minne. For dem var det én Breivik i uka. Fortsatt mener Haugen tydeligvis at Israel skal gå inn i seriøse forhandlinger med Fatah-regimet på Vestbredden; som på ingen måte tok avstand fra denne kampanjen, eller har gjort det i ettertid.

Nå er det Netanyahu som er skurken i norske medias narrativ; som Haugen er en arketypisk representant for. At Netanyahu er en skurk, og israelerne derfor er skurkaktige ved å ha stemt på ham, er en del av narrativet.

Men tror noen på fullt alvor at grunn-narrativet ville ha endret seg om Herzog og hans Sionist-allianse hadde vunnet? Tror noen at israelsk venstreside ville være villige til å spille hasard med landets sikkerhet og eksistens?

Sionist er for norske media og store deler av norsk offentlighet et akseptert skjellsord. Det ville ikke endret seg med Herzog i statsministerstolen.

Les også

-
-
-
-
-
-