Det russiske utenriksdepartementet kritiserte denne uka salget av 1000 militære laser avstandsmålere til Ukraina. Avstandmålerne kan brukes til sikter for diverse våpen. De er produsert av finske Noptel. Russiske UD mener dette er å støtte en krigførende part skriver SputnikNews.

“Deliveries of potential elements of lethal weapons may be interpreted in Kiev as a direct line of support provided to the ‘party of war’.’’

Russland hevder Finland har brutt internasjonale avtaler som begrenser eksport av våpen, skriver Helsinki Sanomat.

The deliveries can according to the country be interpreted in Kiev as “direct support” for Ukrainian parties endorsing the war. “The decision of the Government of Finland runs against assurances by the leadership of the country of its allegiance to the peace process in Ukraine,” the comment reads.

Det finske utenriksdepartementet er ikke kontaktet av russerne om saken og er «overrasket» over de russiske reaksjonene i pressen. Den finske utenriksministeren, Erkki Tuomioja, sier reaksjonene viser hvor følsom situasjonen i Ukrainia er for russerne. «We’re by no means supplying weapons to Ukraine”, uttaler han og mener dette er en ikke-sak.

“We’ve received no contact from Russia. And Finland has no reason to do anything about the issue.”

In addition, Tuomioja downplayed the magnitude of the issue and rejected claims that it has kindled a diplomatic crisis between Finland and Russia. “A question that is much more significant is how artillery has trickled into the hands of Ukrainian separatists,” he said.

 

Les også