Nytt

Libanon frister en ytterst skjør tilværelse som nabo til Syria i krig. I grensebyen Arsal var det i august kamper mellom IS/Nusra og hæren og politiet.

Mideast Lebanon

Nusra-fronten holder 16 politimenn og soldater som gisler, IS har ni. To er blitt halshugget. To andre drept.

IS og Nusra er nådeløse. Den 6. desember varslet de at de hadde drept soldaten Ali Buzzal. Henrettelsen var straff for at libanesiske myndigheter hadde anholdt to kvinner som er koner til IS-ledelsen. Pårørende til Buzzal blokkerte en hovedvei i protest. (bildet).

I en slik situasjon dukker det personer opp som sier de kan forhandle. Salafist-sheiken Wissam al-Masri kan spille på de menneskelige følelsene og legge press på regjeringen. Han ber myndighetene være fleksible.

Men IS og Nusra gir ikke ved dørene. De har tatt gisler med en hensikt.

De krever en buffersone ved grensen og et sykehus som kan behandle deres krigere. I tillegg krever de løslatelse av alle kvinnelige fanger. Dette kravet henger sammen med at libanesiske myndigheter har i sin varetekt to koner av topplederne i IS.

Saja al-Dulaimi er intet mindre enn kona til sjefen selv, Abu Bakr al-Baghdadi, dvs nå heter det at de er skilt.  Ola al-Oqaili er kona til en annen IS-leder, Abu Ali al-Shishani.

Hva skal myndighetene gjøre? De befinner seg i et uløselig dilemma.

 

http://www.naharnet.com/stories/en/161288-al-masri-urges-state-to-cooperate-with-isil-demands