Nytt

Israels ambassadør til Stockholm, Issac Bachman, mener at den nye svenske regjeringens beslutning om å anerkjenne Palestina som en selvstendig stat delvis skyldes den eksplosive innvandringen fra muslimske land.

New Swedish Prime Minister Stefan Lofven said during his inaugural address Friday that Sweden would recognize Palestine, a move that would make it the first member of the European Union to recognize a Palestinian state.

Loftven’s party, the Social Democrats, are “anti-Israeli,” ambassador Issac Bachman told Israel Radio, but another reason for the statement “is the large Arab minority, which has grown unbelievably this year.”

Bachman charged that Sweden has taken in some 80,000 Arab refugees in 2014, mostly from Iraq and Syria, and claimed there were 700,000 Muslims living in the country.

“All this against a social-democratic background, which is pro-Arabic, pro-Islam and anti-Israeli,” Bachman said.

Ifølge Dagen er den svenske ambassadøren i Tel Aviv, Carl Magnus Nesser, nå blitt kalt inn på teppet til den israelske utenriksministeren, Avigdor Lieberman. Sveriges relasjoner til Israel ser dermed ut til å være inne i en kritisk fase.

Socialdemokraterna, partiet til den påtroppede svenske statsministeren Stefan Löfven, dannet tidligere denne uken en mindretallsregjering sammen med Miljøpartiet.

 

The Times of Israel