Nytt

Amerikanske spesialstyrker var i aksjon på to steder lørdag, begge i beltet som strekker seg fra Sahel i vest til Somalia i øst. I Tripoli i Libya landet man «fangsten»; en al-Qaida-mann som deltok i bombingen av ambassaden i Nairobi i 1998.

USA vil gjerne sende et signal: den som deltar i terror vil ikke bli glemt.

liby.abu.anas.al-LibyAbu Anas al-Liby levde åpent i hovedstaden Tripoli. Han ble tatt av soldater i tre biler og er utenfor Libyas grenser. Regjeringen utba seg søndag om et svarfra Washington, men sannheten er at USA ikke stoler på libyske myndigheter.

Det er interessant å studere Abu Anas reiseruter: Han bodde i London der han fikk asyl som dissident, selv om det var en voldelig sådan. Slik var det med mange på 90-tallet: London ble hovedstaden.

Abu Anas, 49, was born in Tripoli and joined Bin Laden’s organization as early as the early 1990s, when it was based in Sudan. He later moved to Britain, where he was granted political asylum as a Libyan dissident. American prosecutors in New York charged him in a 2000 indictmentwith helping to conduct “visual and photographic surveillance” of the United States Embassy in Nairobi in 1993 and again in 1995. Prosecutors said in the indictment that Abu Anas had discussed with another senior Qaeda figure the idea of attacking an American target in retaliation for the United States’ peacekeeping operation in Somalia.

After the 1998 bombing, the British police raided his apartment and found an 18-chapter terrorist training manual. Written in Arabic and titled “Military Studies in the Jihad Against the Tyrants,” it included advice on car bombing, torture, sabotage and disguise.

Det andre angrepet fant sted i Somalia, der spesialstyrker dukket opp fra havet. Men om det var suksessfullt vet man foreløpig ikke. Al-Shabaab vil ihvertfall ikke innrømme at de mistet noen leder.

Forsvarsminister Hagel sa at USA kom til å «gjøre det igjen».

Mr. Hagel indicated on Sunday that the United States would not hesitate to take similar action in the future. “We will continue to maintain relentless pressure on terrorist groups that threaten our people or our interests,” he said, in the statement, “and we will conduct direct action against them, if necessary, that is consistent with our laws and our values.”

http://www.nytimes.com/2013/10/07/world/africa/american-raids-in-africa.html?pagewanted=2&_r=0