Sakset/Fra hofta

Mens norske aviser er opptatt av å få frem at jihadistene i Westgate også skjøt muslimer, som om det tar brodden av den morbinde seleksjonen av kuffar, er andre opptatt av hvor lite vi tar inn over oss det som skjer.

Allison Pearson skriver i the Telegraph: Hva om det hadde vært kristne krigere som avtang gisler et fadervår eller et bibelsitat? Da ville hele verden stått på hodet.

Picture the scene if you can bear to. A bustling shopping precinct where a group of men, women and children are surrounded by armed men. As one of the terrorists moves among them, he demands that the person quailing in front of him names the mother of Jesus or recites the Lord’s Prayer. “Our Father which art in Heaven,” says one woman. She is spared. Her neighbour, a Muslim boy, racks his brain for any line of the Bible, anything he has heard in school or on TV. But it’s too late. The boy is shot through the head; put to death for not being Christian.

Imagine the uproar if that ethnic and religious cleansing had taken place this week. Picture the hollering human-rights activists, the emergency session at the United Nations, the promise of action against the perpetrators who had singled out non-Christians for execution.

Denne dobbeltheten er gjennomgående. Vi rystes av grusomhetene, men holder dem på avstand.

Hva skyldes denne svakheten i den mentale makeup? Det hjelper ikke med spesialsoldater hvis man ikke tør å erkjenne hva man står overfor.

Radio presenter Saadia Ahmed said she saw people say something in Arabic “and the gunmen let them go. A colleague of mine said he was Muslim and they let him go as well.” But she added: “I saw a lot of children and elderly people being shot dead. I don’t understand why you would shoot a five-year-old child.”

Roughly the same reason you would stroll down a street in Woolwich and behead a young squaddie wearing a Help for Heroes T-shirt – which is to say, no reason at all, unless blind ideological hatred counts as a reason.

..

“You’re a very bad man. Let us leave,” four-year-old Elliott Prior shouted at the gunman in Westgate mall who had just shot his mother, Amber, in the leg. The startled jihadist gave Elliott and his six-year-old sister, Amelie, a Mars bar and allowed mother and children to go after urging Amber to convert to Islam. As if.

There is a photograph of Elliott and Amelie standing next to a dead body, still clutching their unopened Mars bar. The children’s eyes are brimming with what they have seen, and can never un-see. Amid the carnage and inhumanity, an off-duty SAS man went back 12 times into the mall and was said to have personally rescued a hundred people. Yea, though I walk through the valley of the shadow of death I shall fear no evil.

Westgate fikk oppmerksomhet, det skjedde på et uventet sted, i et hjørne av Afrika hvor vi er vant til å forbinde med turisme, safari og hvite strender. Dessuten gikk det ut over den arketypiske konsument – i et varehus og mange var utlendinger.

Det sitter lenger inne å erkjenne at dette kan skje i ditt eget nabolag, her i Europa.

All of this may sound as if it’s taking place at a safe distance. In fact, it’s perilously close and could be coming to a mall near you. There are reports that British-born Somalians were among the gunmen and that Samantha Lewthwaite, aka the White Widow, was leading the attack.

Samme dag skjedde et forferdelig selvmordsangrep på All Saints Church i Peshawar. 80 ble drept. Dette angrepet fikk såvidt spalteplass. Og her ser vi den mentale fortrengning enda tydeligere: hvis 80 muslimer var sprengt i luften i et kristent land ville det vært førstesidestoff.

Men ikke når kristne sprenges i luften. Det er som vi vil legge avstand til dem, og helst ikke vite om det.

Er det fordi vi er hevet over dem, ikke lenger er kristne? – ser på det som et tilbakelagt stadium? Eller ligger det en frykt under, som gjør at vi vender ansiktet bort? Jeg tror det siste.

Why the embarrassed silence when it comes to Islamist persecution of Christians? In Pakistan, a bishop called John Joseph committed suicide in protest at the execution of a Christian man on “blasphemy” charges introduced by fundamentalists. In Germany this week, a Green Party MP of Turkish origin received death threats after urging her Muslim sisters to take off their headscarves and live like Germans.

Here in the UK, we tolerate the increasingly intolerant. It was revealed a few days ago that non-Muslim members of staff at the Al-Madinah School in Derbyshire had to sign contracts agreeing to wear the hijab and make girls sit at the back of the class while boys sat at the front.

Jesus wept. And so should we, quite frankly. Mohammed Shafiq, head of the Muslim Ramadan Foundation, condemned calls to ban the burka, but where is his denunciation of the Nairobi massacre? Where are the voices from Britain’s Somali community condemning the murder of innocents by maniacs acting in the name of their religion?

En stadig større del av offentligheten befinner seg i blindsonen, hvor det ikke er lov å se eller si hva som foregår. Et baptistkirke i Skien ble flerkulturell møteplass. Det hadde en davidstjerne i gavelen. Alt skulle bli så bra, og ingenting skulle røres. Nå er davidstjernen borte.

Men de som forvalter mediene går på jakt etter en stortingsrepresentant som våger å kalle dette snikislamisering, og anonyme KrF-ere krever at Siv Jensen faller på kne og ber om tilgivelse.

Men verden er litt for stor til at man skal høre på slikt tøys. Skuddene fra Westgate og selvmordsbomberne fra Peshawar når selv hit. Det er bare å ta en tur i Oslos gater så blir man påminnet: det er ikke langt unna.

 

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/africaandindianocean/kenya/10333477/After-Kenya-no-more-turning-the-other-cheek-to-those-who-hate-us.html