Nytt

Den britiske regjeringen vil ikke si hvor mange nye innbyggere den forventer når begrensningene i innvandringen fra disse landene opphører i 2014, men innrømmer at tilstrømmingen kan føre til boligmangel.

Parlamentsmedlemmer har advart om at så mange som 300.000 innvandrere kan komme til Storbritannia fra Romania og Bulgaria når restriksjonene oppheves til neste år, og minister for kommuner og lokalstyrer, Eric Pickles, sier at det forventede antallet vil «skape problemer»:

Eric Pickles, the Secretary of State for Communities and Local Government, said that migrants from the two countries arriving in 2014 “will cause problems”.

He warned that the expanding migrant population will put increased pressure on both the private and social housing sectors, but he refused to say how many Romanians and Bulgarians the Government expects to flood into the country after getting the right to live and work in the UK.

The admission comes as David Cameron prepares to give a major speech about Britain’s future in Europe, which could pave the way for a referendum on EU membership.
The Prime Minister is coming under growing pressure from Tory backbenchers who want him to repatriate powers from the EU that would allow the UK to set its own immigration policies.

MPs have warned that as many as 300,000 migrants could enter the UK from the two countries when current restrictions on their movement are lifted.

Mr Cameron has now set up a ministerial Cabinet committee to examine the rules on migrants’ access to benefits before the Romanians and Bulgarians are allowed to move to Britain for work when the temporary limits expire on December 31 this year.

“Given that we’ve got a housing shortage, any influx from Romania and Bulgaria is going to cause problems,” Mr Pickles told the BBC’s Sunday Politics programme.
“It’s going to cause problems not just in terms of the housing market but also on social housing market.”

Using figures which showed 1.5 per cent of eastern European migrants came to the UK from the eight nations which joined the European Union in 2004, Philip

Hollobone, the Tory MP for Kettering, last month said the numbers of Romanians and Bulgarians in the UK could jump from 155,000 to 425,000.
“The truth is I don’t think anybody entirely knows the number that will come from Bulgaria and Romania,» Mr Pickles said, adding that he has had “no discussions with the Home Office with regards to the numbers”.

Mr Pickles said he has seen projections detailing how many Bulgarians and Romanians could move to the UK.

The Communities Secretary was not “absolutely confident” about the figures and said he did not want to start a “scare story” over the issue.
“I need to be sure about the figures before I make a pubic pronouncement,” Mr Pickles said.
“I’ve been given a figure. I’m not confident on the figure. Until I’m confident on a figure I’m not going to quote a figure.”

Pickles kommentarer kommer etter at planleggingsminister Nick Boles i forrige måned opplyste at innvandrerfamilier står for nesten halvparten av landets behov for nye boliger. Til sammen 29 millioner rumere og bulgarere vil få rett til leve og arbeide i Storbritannia når restriksjonene på de to landene oppheves.

Analytikere tror opphevelsen kan føre til et betydelig antall nyankomne, som da Polen og andre øst-europeiske land fikk samme rett i 2004. Det forventes imidlertid at tilstrømmingen kan bli enda større ettersom den økonomiske krisen griper om seg i Europa. Labour-regjeringen la ingen restriksjoner på arbeidsinnvandring da Polen og syv andre øst-europeiske land fikk rett til fri bevegelse i 2004, og anslo at bare 13.000 innvandrere ville ankomme Storbritannia som følge av dette. I 2007 viste imidlertid innenriksministeriets egne tall at på bare tre år hadde hele 750.000 innvandrere ankommet fra de åtte landene.

Innenriksminister Theresa May har tidligere antydet at hun ønsker å presse frem en stans av den frie bevegelsen av arbeidsinnvandrere fra EU-land. Kilder i Whitehall sier at regjeringen allerede har endret reglene for boligtildeling for å sikre at innfødte blir prioritert når det gjelder sosialboliger.

The Telegraph: Eric Pickles: Influx of migrants will ’cause problems’ for the housing market