Sakset/Fra hofta

Verden kritiserer Israel når landet tar ut en militsleder som nettopp har avfyrt raketter mot sivile mål. Men verden brummer bare når USA gjør droner til et hovedinstrument i kampen mot Al Qaida. – Drone warrior, kalte Charles Krauthammer mannen i Det hvite hus. Han slipper unna med det, enda i et langt større omfang enn Israel. Og med minst like mye collateral damage. Like fullt er det Israel verden går i fistel over.

Det kalles dobbeltmoral.

Et annet eksempel er Frankrikes invasjon av Mali. Begrunnelsen Frankrike brukte var at Frankrike ikke kunne tillate at det ble etablert et brohode for terror i Nord-Afrika. Men når Israel sier det samme om Gaza, som ligger noen få minutter borte, blir verden travelt opptatt med å stanse Israel.

Hva er forskjellen på Israels og Frankrikes begrunnelser, spør Ron Agam:

France is now going to war in Mali because it says “we cannot have a terrorist state at the door of Europe,” but when Israel launches a defensive operation to protect its citizens from missile attacks from terrorists in Gaza, all the French newspapers and television commentators scream about Israeli aggression.
The distance between Bamako and Paris: 6266km. The distance between Gaza and Israel: 1km.
This situation starkly exposes the hypocrisy of the Europeans in their attitudes toward Israel, which drives me insane.
In my many years of commenting on foreign affairs, I haven’t seen a clearer indication of incredibly malicious hypocrisy directed toward Israel than the recent statements justifying France’s intervention in the conflict in Mali.
We all know of the incredibly volatile situation in Gaza and its implication to the lives of millions of Israeli citizens. Now France admits that terrorism at the “door of Europe” is inadmissible.
Therefore the French government is sending its military to stop the Islamic uprising in Mali. Very serious threats from Islamic movements have been directed at France and presently the alert against terrorism in the country is at its maximum. France is preparing itself to combat possible terrorist attacks on its soil, and against French nationals in Europe and Africa.
Maybe Islamic antagonism is finally putting France in a place that will open its eyes to the conditions Israel faces on a daily basis.