Nytt

Både norske, svenske og danske tollere er enig om at det er for få danske tollere. Likevel vil ikke statsminister Helle Thorning-Schmidt øke innsatsen.

Mens den danske toldindsats udgør ca. 500 årsværk, har Norge mindst 1.500 årsværk og Sverige 2.900 årsværk. Den markante forskel giver tydeligt udslag i narkofangster. I det første halvår af 2012 beslaglagde danske toldere bl.a. tre kg kokain og 118 kg hash, mens de svenske toldere nåede op på 8,5 kg kokain og 449,5 kg hash.

»De nordiske toldindsatser kan være svære at sammenligne, men man kan roligt sige, at vores indsats er væsentligt mindre end Sverige og Norges,« konstaterer formand for Dansk Told- og Skatteforbund, Jørn Rise.

Det er skyteepisoden i Aalbæk havn søndag som utløser kritikken. En ting er Danmarks geografiske plassering som gjør landet til en naturlig mellomstasjon for narkotika på vei nordover. Men kapasiteten til danskene er for dårlig, mener nabolandenes tollere.

»Det er klart, at med den stigning i beslaglæggelser, vi ser i Norge, så har vi den klare opfattelse, at det er virkelig tyndt med toldere i Danmark,« siger Fredrik Støtvig, forbundsleder i Norsk Tollerforbund. Også det svenske toldforbund efterlyser handling: »Vi synes, det er beklageligt, at Danmark ikke har flere toldere. For der kommer jo meget narkotika ind i Danmark, og de fleste beslaglæggelser gør vi ved Øresundsbroen eller i Helsingborg,« siger formand Björn Hartvigsson fra Tull-Kust Forbundet.

Grensekontroll var et hett politisk tema i Danmark før regjeringsskiftet. Spotkontroll på grensen førte til leven og krangel med Brussel. Nå mener opposisjonen at Danmark lekker i begge ender – både dårlig kontroll og lav bemanning. Men regjeringen ved skatteministeren ville ikke øke bemanningen. Det fikk Pia Kjærsgaard til å kalle statsministeren «dum» og «naiv» på Facebook. Dermed ble hennes konto stengt i 24 timer som en advarsel. Kjærsgaard rister på hodet. Hun er kalt både det ene og det andre av politiske motstandere, langt verre ting, uten at det har fått konsekvenser.