Bildet av en far som holder sitt drepte barn i armene gikk verden rundt torsdag. Det er visuelt meget sterkt. VG brukte det under headingen: Dere åpnet helvetes porter mot dere selv. Dette var Hamas’ offisielle kommentar til at lederen av deres militære ving, Ahmed al-Jabari, ble drept. Slik la VG seg på Hamas’ propagandalinje. Det varsles at Israel nedkaller dommedag over sitt eget hode, og bildet viser at det er som fortjent.

Hvis VG hadde vist større forsiktighet, og profesjonell tilbakeholdenhet, ville man konsentrert seg om selve storyen. Hvem var faren – Jihad Mashawi? Det er en sterk nok historie i seg selv.

Washington Post hadde historien på første side torsdag. Mashawi var video-redigerer for BBC og bodde i et område hvor han hevder det ikke hadde vært kamper – (den oppmerksomme leser vil bemerke at ordet «hevder» rommer en reservasjon, legg da merke til at mediene konsekvent benytter «hevder» om alt som de ønsker å svekke betydningen av.) Mashawi sier at israelerne for en tid tilbake var i stand til å ramme en mann på motorsykkel som var i bevegelse. Hvordan kunne de da skyte mot en blokk med sivile?

Man kjenner Israel dårlig hvis man ikke tror at dette gjør inntrykk.  Det sier også sitt om Washington Post at man slår denne historien opp på førstesiden. In all fairness.

 

 The story behind the photo: Journalist’s 11-month-old son killed in Gaza strikes

The front page photo on Thursday’s Washington Post tells, in a single frame, a very personal story from Wednesday’s Israeli airstrikes on the Gaza Strip. Jihad Misharawi, a BBC Arabic journalist who lives in Gaza, carries the body of his 11-month old son, Omar, through al-Shifa hospital in Gaza City.

Omar Misharawi (Jihad Misharawi, via Paul Danahar)

An Israeli round hit Misharawi’s four-room home in Gaza Wednesday, killing his son, according to BBC Middle East bureau chief Paul Danahar, who arrived in Gaza earlier Thursday. Misharawi’s sister-in-law was also killed, and his brother wounded. Misharawi told Danahar that, when the round landed, there was no fighting in his residential neighborhood.

“We’re all one team in Gaza,” Danahar told me, saying that Misharawi is a BBC video and photo editor. After spending a “few hours” with his grieving colleague, he wrote on Twitter, ”Questioned asked here is: if Israel can kill a man riding on a moving motorbike (as they did last month) how did Jihad’s son get killed.”

Danahar also shared the following photos of Misharawi’s small Gaza home, which appears to have been heavily damaged. The place where the round punctured his ceiling is clearly visible.

Jihad Misharawi’s home. (Paul Danahar/BBC)

 

Jihad Misharawi’s home. (Paul Danahar/BBC)

BBC World editor Jon Williams sent a memo about the young child’s death to colleagues, according to The Telegraph:

Our thoughts are with Jihad and the rest of the team in Gaza.

This is a particularly difficult moment for the whole bureau in Gaza.

We’re fortunate to have such a committed and courageous team there. It’s a sobering reminder of the challenges facing many of our colleagues.

Reuters also had a photographer at the Gaza City hospital where Misharawi took his son. The story that these photos tell, of loss and confusion, may help inform the Palestinian reactions – and, as the photos continue to spread widely on social media, perhaps the reactions from beyond the Palestinian territories – to the violence between Israel and Gaza.

Jihad Masharawi mourns his son’s death in Gaza. (Mohammed Salem — Reuters)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂