Nytt

Amerikanske tjenestemenn tror nå at det var da et egyptisk TV-program sendte deler av den omstridte videoen sist lørdag at ballen begynte å rulle. Men hvordan forutse hva som skulle skje? Det er en kontinuerlig strøm av slike «provokasjoner» på nettet, sier observatører.

An Egyptian TV network, al-Nas, broadcast last Saturday what its presenters described as extracts from an English-language film denigrating the Prophet Mohammad, which it said had been uploaded on the YouTube website by «migrant Coptics,» a reference to exiled members of a Christian sect with a large minority presence among Egypt’s Muslim majority.

Folk som NRKs utenriksredaktør Knut Erik Holm tror at det hjelper å kalle de som lager slike ting for ekstremister, og at deres motiv er onde. Men hva er konsekvensen? Å stanse alle med onde hensikter? Selv NRK med alle sine emissærer ville få det travelt.

An Egyptian TV network, al-Nas, broadcast last Saturday what its presenters described as extracts from an English-language film denigrating the Prophet Mohammad, which it said had been uploaded on the YouTube website by «migrant Coptics,» a reference to exiled members of a Christian sect with a large minority presence among Egypt’s Muslim majority.

Folk som NRKs Holm synes å tro at hvis man bare fikk stanset «kilden» ville problemet være løst. Men hva med det som stasjoner som Al-Nas sender?

Al-Nas is an Egyptian Islamic satellite channel whose programming ranges from Islamic scholars delivering religious edicts to shows about cooking and medicine.

Before Egypt’s 2011 revolution, authorities periodically suspended privately owned religious satellite channels such as al-Nas, many of which follow conservative Salafi Islam, for allegedly violating broadcasting licenses by promoting religious or sectarian hatred and providing dubious medical advice.

U.S. officials believe that al-Nas’ Saturday broadcast of a talk show hosted by Sheikh Khalid Abdallah was the flashpoint for the unrest.

Egyptian political scientist Omar Ashour said Abdallah was a controversial Islamist host of a TV show that specialized in criticizing liberals, often inviting firebrand commentators to mock secular Egyptians. His show tends to be popular with Salafi Muslims, but not with followers of the more mainstream Muslim Brotherhood that dominates Egypt’s government.

A European security official said intelligence reporting indicated the inflammatory clips from the American film run on the talk show had been translated and dubbed into Arabic by Copts, possibly members of the sect living in the United States.

Vestlige establishement-medier ignorerer hva som daglig spys ut av islamistiske og arabiske TV-stasjoner. Skal man gjøre noe med snøballeffekten må man gjøre noe med de som lager snøballen, og ikke bare starter den. Kringkastere som NRK, BBC, SVT, DR tar nesten ikke opp dette.

http://www.reuters.com/article/2012/09/14/us-protests-warnings-idUSBRE88C1MG20120914