Nytt

Vidoene av mishandlede fanger og deres henrettelse svekker sympatien for opprørernes sak. I det minste i Vesten.

Uansett hva medlemmer av Berri-klanen måtte ha gjort: å se forvarsløse mennesker bli mishandlet og være preget av dødsangst, er noe de færreste greier, uten å reagere med medynk. Opprørerne har tilført seg selv et stort PR-nederlag. Helt unødvendig. Hvis de med viten og vilje legger ut dette for å vise hvor sterke og nådeløse de er, lover det dårlig for Syrias fremtid.

Basheer al-Haji, mediatalsmann for Tawheed-brigaden i Aleppo sier Berri-klanen angrep, og at de ble overmannet. 50 av dem ble tatt til fange:

Then we held a field trial for them. We have judges and lawyers who are in the opposition. They found that seven of the Berri clan were involved in killing and they decided to execute them. Others are kept for trial after the collapse of the regime.

We are keeping a lot of prisoners for trial after the collapse of the regime as long as their hands are clean of the Syrian people’s blood, otherwise we kill them immediately.

Det er tvilsomt om opprørerne i Den frie syriske hær, FSA, har ressurser til å holde mange fanger som ikke har spilt blod. Det lyder heller som om de ikke tar fanger.

Går man på youtube vil man se en rekke videoer av regjeringshæren som torturerer og myrder. Men de er ikke lagt ut av regimet, men motstanderne. Hva mener opprørerne med å legge ut slike videoer av egne overgrep?

Mustafa al-Sheikh leder Den frie syriske hærs øverste råd. Han forsøker å forsvare fangebehandlingen.

Regarding the video of the shabiha killed by the FSA, as far as I know these shabiha are from the «Berri» clan in Aleppo. They have a long history of being pro-regime shabiha and they have been involved in a lot of killing in Aleppo.

The regime used to provide them with light weapons and knives and gather them in schools to go and launch their attacks against civilians. Just before they left one of the schools they were caught by the FSA and killed.

In this war in which we left alone to fight such a vicious regime, everything is possible and legitimate and as long as the international community keeps looking at Syria in such carelessness, you will see more of that and even worse.

Hvis alt er mulig og alt er legitimt er det vanskelig å se forskjell på regimet og opprørerne. Det er illevarslende at lederen for FSAs øverste råd sier dette. Det betyr at han ikke ser noe betenkelig, hverken ved mishandlingen, henrettelsene eller at det legges ut på youtube. Han burde bedyret at dette var en grov feil, at de ansvarlige er disiplinert, og at det aldri skal skje igjen, selv om seeren ville forstå at det trolig var tomme løfter. Bare det å late som man følger regler, er en forskjell.

Denne hendelsen varsler synkende sympati for opprørerne, og muligheten for vestlig intervensjon er nærmest ikke-eksisterende.

Syria crisis: rebels ‘execute shabiha’ in Aleppo – Wednesday 1 August 2012