Nytt

En studie gjort av den antirasistiske organisasjonen Anti Defamation League, viser at fordommer mot jøder vokser i Europa. Det gjør også bevisstheten om at det er slik.

The study found large swaths of the population subscribing to classical anti-Semitic notions such as Jews having too much power in business, being more loyal to Israel than their own country, or “talking too much” about what happened during the Holocaust, the ADL said.

Tre land skilte seg ut med hensyn til skepsis og mistro til jøder: Ungarn, Spania og Polen.

Hungary, Spain and Poland ranked the highest for those holding anti-Semitic attitudes. The poll showed 73% of Hungarians, 60% of Spaniards and 54% of Poles believed that it was ”probably true” that “Jews have too much power in the business world.”

Responding to the statement that it was “probably true” that “Jews are more loyal to Israel than to this country,” responses ranged as high as Spain’s 72% in agreement.
..

“The survey is disturbing by the fact that anti-Semitism remains at high levels across the continent and infects many Europeans at a much higher level than we see here in the United States,” said Abraham H. Foxman, ADL National Director. “In Hungary, Spain and Poland the numbers for anti-Semitic attitudes are literally off-the-charts and demand a serious response from political, civic and religious leaders.”

Også Norge er med i undersøkelsen. Her til lands mener 25 % at jøder snakker for mye om Holocaust. Det er et ganske høyt tall.

Størst forandring i negativ retning gjelder Storbritannia, der hoppet jødeskepsis fra 10 til 17 %.

Hele 39 prosent av de 5.000 utspurte mente at angrepene på jøder ikke lenger kom av anti-israelisme, men berodde på ren og skjær antisemittisme. Det tyder på at en stor del av publikum følger med på hva som skjer.

Disse ulike holdningene til jøder innenfor ett land, kan tyde på ganske store politiske spenninger. Som feks. i Frankrike.

“In France, you have a volatile mix,” Mr. Foxman said. “France has seen an increase in the level of anti-Semitism. At the same time, more people today believe that violence directed against European Jews is fueled by anti-Jewish attitudes as opposed to anti-Israel sentiment. “Those increases are all the more disturbing in light of the shooting attack at the Jewish school in Toulouse.”

Anti-Semitism on the rise in France, new ADL survey showsOne-third of those surveyed in 10 European countries hold ‘pernicious anti-Semitic beliefs’