Ting tyder på at Hamas har utviklet tettere forbindelser med Tyrkia. Tyrka kan komme til å erstatte Syria som hovedbase utenfor Gaza.

Det vil være en kobling med store konsekvenser. Tyrkia tar mål av seg til å bli modell for det nye demokratiserte Midtøsten. I denne prosessen har det oppkastet seg til forsvarer av palestinerne og Gaza spesielt. Det var derfor ingen tilfeldighet at det var tyrkiske skip som ledet flotiljen med Mavi Marmara for i mai 2010. Regionale hegemon-ambisjoner innebærer med andre ord fiendtlighet mot Israel, siden Israel ligger i konflikt med palestinerne.

Ved å slippe Hamas enda tettere innpå seg øker Tyrkia innsatsen. Men spillet kan velte Recep Tayyip Erdogans planer.

Hamas er del av det islamistiske Brorskapet. Antisemittismen er et gjennomgående trekk. Men det gjør Brorskapet og islamismen uberegnelige, for antisemittisme har en tendens til å følges av antiamerikansime, først og fremst pga USA tette bånd til Israel. Dermed står partene overfor hverandre som motstandere. Har Erdogan kalkulert med hva han kan bli dratt inn i? Hamas bruker terror.

 

Hamas is developing new relations with Turkey, according to new reports coming from the region. The arrangement includes opening an official Hamas office in Turkey in a matter of weeks and a reported Turkish pledge of $300 million to help re-build Hamas-controlled Gaza.

The new relationship isn’t good for Israeli-Palestinian peace, but it does say some things about regional dynamics, according to Council on Foreign Relations senior fellow Elliott Abrams.

If Hamas is turning to Turkey, Abrams argues, it means that Syria (and Assad) is no longer a host for the organization’s leadership and Iran’s influence is severely weakened.

It’s not clear, however, what Turkey’s requests are. Abrams isn’t convinced that Turkey will put much pressure on Hamas to offer concessions on renouncing terror or curbing anti-Semitism, but if Hamas were to launch another series of attacks against Israel, “the Turks could find that their new alliance is an embarrassment, complicating relations not only with Israel but with the United States and the EU.”

 

Is Turkey the new home for Hamas?

 

Ismail Haniyeh var nylig på rundtur, den første siden de kastet ut Fatah i 2007. Han skal på en ny tur til Golf-statene til uken og skal da også møte iranske representanter.

 

Hamas’ Gaza chief Ismail Haniyeh’s recent official tour opened the door to financial cooperation between the terror group and Turkey, a high-ranking Hamas official told the Al-Sharq newspaper on Thursday.

The official told the newspaper that Turkey has agreed to carry out a project to support Hamas and rebuild Gaza. According to the official, Hamas will open an official office in Turkey in the coming weeks.

Iran recently cooled its relations with Hamas, after Hamas refused to support Syrian president Bashar Assad.

Despite the cool relations, however, Haniyeh indicated Wednesday he has added Iran to the itinerary of his next international tour.

Haniyeh is expected to depart for the Persian Gulf, where he will meet with officials in Qatar, Barain, and Iran, on January 30.

The addition of Iran to Haniyeh’s itinerary comes after Iran’s President Mahmoud Ahmadinejad sent Haniyeh a letter on Tuesday congratulating him on the anniversary of Hamas’ victory over Fatah in its bloody June 2007 seizure of Gaza.

Hainyeh recently returned from his first official tour since Hamas violently took over Gaza in 2007. In addition to Turkey, during the tour he also visited Egypt, Tunisia and Sudan.

 

Turkey Agrees to Help Hamas Financially

Hamas’ chief Ismail Haniyeh’s official tour opened the door to cooperation between the terror group and Turkey.