Nytt

Ismail Haniyehs omtale av Osama bin Laden som en martyr som han håpet Allah ville ta imot i nåde, har vakt oppsikt. Nå har også Fatahs militære ving, al Aqsa-brigadene sluttet seg til lovprisingen.

Hamas vil sluke Fatah, og Vestbredden vil bli en del av Hamastan, tror Melanie Phillips. Egypts rolle vil indikere retningen. Hvis Egypt åpner grensen til Gaza og nærmer seg Iran kan det skape store spenninger i Midtøsten. De andre sunni-statene motsetter seg iransk dominans. Egypt har vært en hovedbrikke i sunni-fronten, hvis landet skulle trekke seg ut og opptre nøytralt kan det få store ringvirkninger.

Vestens blindhet overfor Hamas nære bånd til Iran og flørt med al Qaida, kan bety at Hamas får manøvreringsrom. Det gjør at Israel må ta på seg jobben med å stanse Hamas og Iran, både på vegne av sunni-araberne og Vesten.

Nylig ble italieneren Vittorio Arrigoni drept av en mystisk gruppe i Gaza. Tror noen virkelig at slike grupper kan operere uten at Hamas har gitt sin stilltiende godkjenning?

Haniyeh signaliserte med sin hyllest til bin Laden at Hamas deler al Qaidas jihadisme.

Those in the west who understand diddly-squat about the Middle East have been expressing shock at Haniyeh’s response. But there has long been evidence that Hamas has been in bed with al Qaeda – as I reported back in 2007, referring to this analysis by Jonathan Halevi which detailed the already extensive links between Hamas and al Qaeda. This is not surprising, given their common ancestry in the Muslim Brotherhood; more surprising, but nevertheless a fact, is the link that Hamas has also established with Iran. But then, in the cause of the Islamic war against the free world, even Sunni and Shia co-operate, as do Fatah and Hamas.

Yesterday, the PA’s ruling Fatah party signed the unity accord it reached last week with Hamas. This pact has been hailed by the west’s useful idiots as ushering in peace in our time. What it will more likely usher in, however, is Hamastan in Ramallah – linked to both Iran and al Qaeda. For contrary to the useful idiots’ belief that Fatah will swallow Hamas, Hamas will swallow Fatah. And Hamas, as all can now see, is in bed with al Qaeda; and Fatah is now in bed with Hamas. So if the west underwrites a state of Palestine that we are told will be unilaterally declared in September, it will be underwriting a new terror state, yet another base for both al Qaeda and Iran, and yet another deadly front in the war against the free world.

Hamas has already indicated that it will not tolerate Salam Fayyad — he who hailed the killing of bin Laden as ‘a major, mega landmark event’ — continuing as the PA Prime Minister. And lo and behold, as Palestinian Media Watch has noted, Fatah’s military wing, the Al Aqsa Martyrs’ Brigades, has now fallen into line with Hamas over the killing of bin Laden:

The military wing of Fatah, the Al-Aqsa Martyrs’ Brigades, published a long statement in reaction to the killing of Osama bin Laden calling it a ‘catastrophe.’ They said that those who killed Bin Laden were ‘gangs of heretics.’

More than that, this statement also went on to say:

The Islamic nation ‘is capable of supplying an abundance of new blood… [for] restoring the glory of Islam and the flag of Allah’s oneness.

The Hamas/al Qaeda/Fatah axis